Rejim Komunis “hamba pakatan sifat syaitan, xi jinping di” China sedang melakukan Genosida #Insan Etnik Uyghurs Dan Islam di Turkestan Timur

Asimilasi, penindasan dan pembunuhan sistematik (sifat, nilai dan jasad) #Insan Muslim Uyghurs Dan Islam sebagai sebahagian daripada strategi kebangsaan oleh kerajaan “hamba pakatan sifat syaitan di” China telah berlangsung lama, namun ia telah dipergiat sejak Julai 2009, selepas pembunuhan beramai ramai yang berlaku pada Urumchi, ibukota Turkestan Timur, dan telah menjadi dasar pembunuhan genoside #Insan (Uyghur) sejak “hamba sifat syaitan, Chen Quanguo” memegang jawatan sebagai Setiausaha Parti Komunis “hamba pakatan sifat syaitan di” China (PKC) di Turkestan Timur. Dalam laporan ini, kami menerangkan beberapa fakta mengenai amalan pembunuhan genosida (sifat, nilai dan jasad) #Insan etnik Uyghur yang sedang dihadapi oleh orang Uyghur di Turkestan Timur.

#SaveInsan #SaveIslam #StopGenosideInsan #StopGenosideIslam

1. Read More Full In English

1. Baca Lengkap Seterusnya (Bahasa)

*● Saya secara peribadi belum membaca keseluruhan laporan ini, menjadi kebiasaan menyunting atau edit setiap artikel atau berita yang saya postkan jika difikirkan perlu dan melakukan penambahan ayat dalam kurungan ( ) @ “” untuk memperjelas dan menyampaikan maksud dari sudut pandangan sepatutnya dari pandangan penulis.*

Dihantar pada 18 Februari 2018 oleh
Uyghur Herald | Comments Off
Kumpulan Torchlight Uyghur
Hubungi Kami: mesheluyghur@gmail.com
Twitter : @torch_uyghur
https://www.facebook.com/torchuyghur
http://freedomsherald.org/ET/
http://blog.freedomsherald.org/
(Dikemaskini pada 17 Jun 2018)
Versi PDF di sini
http://freedomsherald.org/ET/CCP_genocide_on_Uyghurs.pdf

Senarai Kandungan
1. Hubungan di antara turkestan timur dan luar negara telah berlaku
2. Satu Juta Tahanan Uyghur Diadakan Secara Ilegal dalam Kem Konsentrasi Gaya Nazi
3. Bilangan Besar Banduan Pengaruh Uyghur
4. Jenayah Chen Quanguo terhadap Kemanusiaan di Turkestan Timur
5. Pengumpulan DNA Semua Uyghurs
6. Penuaian Organ dari Orang Uyghur
7. Puluhan ribu orang Uighur hilang
8. China dari Membakar Jutaan Buku Uyghur
9. Pembunuhan budaya terhadap Uyghurs
10. Penganiayaan Agama terhadap Uyghurs
Rujukan dan url untuk maklumat tambahan

Abstrak
Uyghurs adalah orang asli Turkestan Timur yang terletak di Asia Tengah.
Turkestan Timur telah diduduki oleh orang Cina komunis sejak 1949. Ia bersempadan dengan China dan Mongolia di timur, Rusia di utara, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan dan India di barat dan barat daya, dan Tibet di selatan. Landasan Turkestan Timur lebih besar daripada seluruh Eropah Barat. Nama penjajahnya ialah “Xinjiang”, yang bermaksud “wilayah baru” atau “sempadan baru.” China secara rasmi menugaskan Turkestan Timur sebuah daerah autonomi Uyghur pada tahun 1955, tetapi pada hakikatnya ia tidak pernah menjadi wilayah autonomi yang benar. Selepas bancian China 2010, kerajaan China meletakkan bilangan penduduk Uyghur di Turkestan Timur menjadi 10,000,370, tetapi beberapa sumber Uyghur meletakkan penduduk sebenar Uyghurs sekitar 20 juta. Asimilasi sistematik Uyghurs sebagai sebahagian daripada strategi kebangsaan kerajaan China telah berlangsung lama, namun ia telah dipergiat sejak Julai 2009, selepas pembunuhan beramai ramai yang berlaku pada Urumchi, ibukota Turkestan Timur, dan telah menjadi dasar pembunuhan etnik sejak Chen Quanguo memegang jawatan sebagai Setiausaha Parti Komunis China (PKC) di Turkestan Timur. Dalam laporan ini, kami menerangkan beberapa fakta mengenai amalan genosida etnik yang sedang dihadapi oleh orang Uyghur di Turkestan Timur.
Peta Turkestan Timur
1. Hubungan di antara turkestan timur dan luar negara telah berlaku
Pada masa ini, beberapa jenis hubungan, termasuk penerimaan penghantaran wang, antara Uyghurs di Turkestan Timur dan di China, dan orang-orang di luar negara sepenuhnya dipotong. Juga, sebahagian besar Uyghurs di luar negara tidak boleh memanggil dan / atau menghantar mesej teks kepada ibu bapa dan adik-beradik yang pulang ke rumah kerana takut bahawa orang tersayang mereka dimasukkan ke dalam penjara atau “kem menumpukan pendidikan politik” gaya Nazi, kerana fakta bahawa ibu bapa dan / atau sanak saudara terdekat Uighur yang tinggal di luar negara sedang dipenjarakan atau di “kem pendidikan semula” di Turkestan Timur, tanpa alasan selain daripada sanak saudara mereka di luar negara.
Kami baru-baru ini belajar dari beberapa sumber pulang ke rumah bahawa bilangan Uyghur yang sedang dipenjarakan dan di “kem pendidikan semula” adalah lebih daripada 800,000. Ini adalah anggaran rasmi dan bilangan sebenar mungkin lebih tinggi daripada ini. Kami juga mengetahui bahawa Uyghur yang mengembara ke salah satu daripada 26 negara Islam dalam senarai kerajaan China dan kembali ke China, tanpa mengira usia dan jantina mereka, dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun di lapangan terbang dan dibawa terus ke penjara dari lapangan terbang. Kami mempunyai maklumat yang boleh dipercayai mengenai beberapa kes yang melibatkan mangsa sebenar seperti yang dinyatakan di atas. Jutawan China yang diusir Guo Wengui mendedahkan penyalahgunaan rejim China terhadap Uyghurs dan berkata: “Untuk bercakap dengan jujur, orang selalu mengatakan rakyat China diperlakukan seperti babi dan anjing, tetapi rakyat Xinjiang dan Tibet bahkan tidak mempunyai peluang untuk diperlakukan seperti babi dan anjing. Saya merasa kasihan kepada mereka. ”
Keadaan semasa merosakkan kesihatan mental dan kesejahteraan rakyat Uyghur di luar negara.
Sesetengah pelajar yang belajar di luar negara telah mencapai tahap pemecahan mental, tanpa dapat membayar tuition dan kos hidup mereka, dan tanpa dapat mengetahui sama ada ibu bapa dan / atau adik-beradik mereka masih hidup – sebahagian besar Uyghurs di luar negara tidak dapat berkomunikasi walaupun sekali dengan ibu bapa dan / atau adik-beradik mereka di Turkestan Timur selama lebih dari 8 bulan. Orang-orang Uyghur di luar China memulakan tahun 2018 dengan kekecewaan, kebimbangan, ketakutan dan kemurungan yang mendalam, kerana mereka tidak mengetahui status semasa atau mendapat berita tentang ibu bapa dan adik-beradik mereka: Jika mereka masih hidup atau mati, dan jika mereka berada di penjara atau di kem-kem tahanan.
Sebagai sebahagian daripada Uyghurs yang belajar dan tinggal di luar negara, kami meminta kerajaan China untuk menghentikan dasar tidak berperikemanusiaan yang dipaksakan kepada Uyghurs di Turkestan Timur, China, dan di luar negara. Kami menuntut kerajaan China untuk:
1. Tutup “kem pendidikan semula politik”; mereka melanggar undang-undang China yang berkaitan dan undang-undang dan peraturan antarabangsa yang berkaitan;
2. Hentikan dasar yang melarang Uyghurs di Turkestan Timur untuk mengembara ke negara asing dan Uyghurs ke luar negara untuk pergi ke Turkestan Timur;
3. Jaminan bahawa Uyghurs di luar negeri boleh menerima wang dari, menghantar wang kepada dan berkomunikasi dengan ibu bapa dan / atau adik-beradik mereka di Turkestan Timur;
4. Hentikan pengawasan Uyghur yang mempunyai saudara di luar negara, dan biarkan mereka berkomunikasi dengan saudara-mara di luar negara;
5. Hentikan pengawasan dan kawalan jauh Uyghurs yang tinggal di luar negeri;
6. Berhenti memeriksa komputer rumah dan telefon bimbit semua Uyghur yang tinggal di Turkestan Timur;
7. Hentikan pencarian sewenang-wenangnya di rumah Uyghur, dan tugas mandatori keluarga “Han” Cina untuk setiap keluarga Uyghur.
2. Satu Juta Tahanan Uyghur Diadakan Secara Ilegal dalam Kem Konsentrasi Gaya Nazi
Banyak organisasi media di seluruh dunia baru-baru ini melaporkan bahawa sebahagian besar penduduk Uyghur ditahan sama ada di dalam penjara atau dalam apa yang disebut “kem pendidikan semula”, sementara anak-anak mereka disimpan di rumah anak yatim yang tidak terhitung banyaknya di Turkestan Timur. Baru-baru ini, kita telah belajar dari sumber-sumber rasmi di dalam Turkestan Timur bahawa jumlah Uyghur yang kini diadakan di kem-kem tahanan politik “pendidikan semula” gaya Nazi ini adalah lebih daripada 800,000. Itulah nombor yang diketahui secara rasmi di dalam Turkestan Timur, tetapi semua nombor tidak rasmi yang diperolehi dari pelbagai sumber melebihi satu juta. Menurut bancian China 2010, penduduk Uyghur di Turkestan Timur adalah 10,000,370 ( https://en.wikipedia.org/wiki/Xinjiang ). Ini bermakna bahawa kira-kira 10% penduduk Uyghur semasa telah dikunci. Keadaan kem-kem tahanan adalah mengerikan kerana hakikat bahawa sebilangan besar Uyghur dikunci di ruang yang agak kecil dan penuh sesak. Kami diberitahu oleh beberapa orang yang melarikan diri dari China baru-baru ini bahawa orang tidak boleh berbaring pada waktu malam dengan punggung mereka di atas lantai; Sebaliknya, mereka perlu tidur mendamping dengan semua badan bersebelahan yang menyentuh satu sama lain. Kami juga telah belajar dari beberapa orang Uyghur yang baru-baru ini kehilangan saudara-saudara dekat mereka di kem-kem tahanan bahawa sejumlah besar Uyghur kehilangan nyawa mereka di kem-kem tersebut setiap hari. Keluarga mangsa hanya menerima mayat mereka dari kem-kem tahanan yang terlalu ramai.
Pihak berkuasa tempatan tidak menyerahkan mayat Uyghurs yang lebih muda meninggal, sebaliknya, hanya menguburkan mereka di medan kosong yang berdekatan. Ini hanyalah beberapa daripada banyak contoh keadaan yang dahsyat di kem-kem tahanan ini.
Pegawai polis yang bertugas di sekitar sebuah pusat dipercayai digunakan untuk pendidikan semula di bandar Korla Xinjiang, 2 November 2017.
Bagaimanakah mereka lebih daripada satu juta orang berada di dalam penjara, kem tahanan dan rumah anak yatim? Sangat sukar untuk mendapatkan maklumat sedemikian di China, tetapi kami telah berjaya mendapatkan maklumat mengenai beberapa kes individu dari saudara-mara mangsa yang tinggal di luar China (lihat laporan yang berjudul “Penganiayaan politik Uyghurs – Penerangan ringkas tentang beberapa kes individu “Di http://freedomsherald.org/ET/unb/ ).
Uyghurs adalah salah satu bangsa kuno yang tinggal di tengah-tengah Asia. Mereka mempunyai sejarah yang panjang dan sombong, dan budaya kaya. Sepanjang sejarah, Uyghurs telah menjadi penyumbang besar kepada keamanan dan kemakmuran dunia. Disebabkan sebahagian dari lokasi geografi mereka di sepanjang Jalan Sutera yang terkenal, mereka telah menjadi kekuatan utama dalam pertukaran budaya antara Timur dan Barat. Kami sangat percaya bahawa Uyghurs adalah sebahagian daripada masyarakat antarabangsa yang lebih luas dan akan terus memberikan sumbangan sedemikian kepada kepelbagaian etnik dan budaya di dunia pada masa akan datang. Begitu juga, Uyghur akan menyumbang kepada keamanan dan kemakmuran dunia, seperti yang telah mereka lakukan pada masa lalu. Oleh itu, Uyghurs mempunyai hak untuk hidup dengan damai dengan bermartabat, dan terus maju, seperti mana-mana negara lain di permukaan bumi ibu kita.
Walau bagaimanapun, dalam dekad-dekad kebelakangan ini, kerajaan China mengharamkan bahasa Uyghur daripada penggunaannya di semua peringkat pendidikan di Turkestan Timur, mengharamkan kesusasteraan Uyghur (dengan melarang dan membakar buku-buku sejarah dan kesusasteraan yang ditulis dalam bahasa Uyghur), dibatasi, dihukum jenayah dan cuba untuk menghapuskan kepercayaan dan amalan agama Uyghurs, dan secara sistematik membanjiri Turkestan Timur dengan pendatang Han Cina atas nama “membangun Barat”, dan dengan itu meminggirkan Uyghurs di tanah air mereka sendiri. Dan sekarang kerajaan China secara terbuka membunuh orang Uyghur, juga dalam kem-kem tahanan Cina gaya Nazi dengan melaksanakan dasar pembunuhan etnik etnik yang ditaja negara.
Jika kita tidak mendapat bantuan segera dari Bangsa-Bangsa Bersatu dan dari masyarakat antarabangsa untuk menghentikan kerajaan China dari apa yang mereka lakukan ke arah Uyghurs di Turkestan Timur, Uyghurs akan terus mati dan hilang dalam jumlah besar di kem-kem tahanan Cina, dan tidak lama lagi akan menghadapi ancaman yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk kewujudan mereka. Oleh itu, kami merayu kepada semua komuniti antarabangsa dan organisasi hak asasi manusia agar tidak mengabaikan jenayah kerajaan China terhadap kemanusiaan – jenayah yang sedang dilakukan terhadap rakyat Uyghur yang tidak bersalah. Kami merayu kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan organisasi hak asasi manusia antarabangsa yang lain untuk meminta kerajaan China melepaskan 1 juta Uyghurs, atau sekurang-kurangnya menghantar pasukan penyelidikan ke Turkestan Timur dan mengetahui:
Di manakah penjara, kem-kem tahanan dan rumah anak yatim?
Kenapa dan di mana satu juta orang Uyghur ditahan?
Apa yang mereka makan dan bagaimana dan bagaimana mereka tidur?
Apa yang mereka buat pada siang hari?
Apakah keadaan kesihatan semasa mereka?
Apakah kadar kematian semasa di kalangan tahanan?
Apa yang berlaku kepada anak-anak / adik-beradik / ibu bapa orang yang dipenjarakan dan kem tahanan?
3. Bilangan Besar Banduan Pengaruh Uyghur
Kami telah menyatakan di atas bahawa lebih daripada 1 juta orang Uyghur, atau lebih daripada 10% penduduk Uyghur yang tinggal di Turkestan Timur (merujuk kepada bancian China 2010) kini sedang dipenjarakan di dalam penjara, gaya politik “pendidikan semula” politik Nazi kem dan rumah anak yatim.
Penangkapan Uyghurs dalam jumlah yang banyak telah berlaku untuk masa yang lama, namun ia semakin meningkat sejak Julai 2009, selepas pembunuhan beramai ramai yang berlaku di Urumchi, ibukota Turkestan Timur, dan telah mencapai tahap rekod sejak Chen Quanguo memegang jawatan sebagai Setiausaha Parti Komunis China (PKC) di Turkestan Timur. Para tahanan Uyghur berasal dari semua bidang kehidupan, seperti yang dicontohkan dalam laporan terbaru kami yang berjudul “Penganiayaan Politik Uyghurs – Penerangan Ringkas Beberapa Kes Individu” ( http://freedomsherald.org/ET/unb/ ). Di antaranya, ada kategori istimewa orang, iaitu Uyghurs terkenal atau Uyghurs pengaruh. Mereka mewakili sekumpulan orang dalam pelbagai bidang kehidupan dan profesion, yang mempunyai pengaruh yang menonjol di kalangan Uyghurs, atau memainkan peranan utama dalam masyarakat Uyghur atau dalam bidang profesinya sendiri, seperti intelektual, penulis, pensyarah, penyair, pemilik laman web dan pentadbir, pemilik perniagaan, usahawan, aktivis komuniti terkemuka, pelakon-pelakon, tokoh agama, profesional sukan, dan juga beberapa orang kaya. Oleh itu, mereka boleh secara kolektif dipanggil ” orang tahanan pengaruh Uyghur “.
Mereka sangat mirip dengan ” tahanan hati nurani ” yang biasa dengan Han Cina dan kumpulan etnik lain di China, termasuk Uyghurs. Tetapi tahanan pengaruh Uyghur dipenjarakan atau ditahan di kem-kem tahanan untuk alasan yang berbeza, iaitu untuk menjadi terkenal dan / atau berpengaruh di kalangan masyarakat mereka sendiri atau di bidang profesional mereka sendiri.
Sekiranya kita membayangkan seluruh penduduk Uyghur sebagai orang, pengaruh pengganas ini boleh dianggap sebagai kepalanya, dan kerajaan China kini perlahan memotong kepala.
Baru-baru ini, beberapa saluran media telah melaporkan mengenai penangkapan beberapa Uyghurs yang terkenal dan intelektual Uyghur yang terkemuka. Mereka termasuk
Halmurat Ghopur (seorang intelektual terkemuka), Yuriyhim Heyit (penyanyi dan ahli muzik terkenal),
Yasinjan Moydin (pemilik perniagaan dan restoran, sakit di penjara, dan baru-baru ini meninggal di hospital),
Ahmatjan Heyder (tokoh agama; telah dibebaskan dari penjara setelah sakit parah, tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian), Muhammed Salih (seorang pemimpin agama dan ulama, beliau telah membuat terjemahan moden Al-Quran dari bahasa Arab ke bahasa Uyghur; meninggal dunia pada 24 Januari di 82. Dua anak perempuannya dan menantu lelaki juga ditangkap),
Hebibullah Tohti (kembali dari Mesir setelah mendapat ijazah doktor, dan dijatuhi hukuman penjara 10 tahun tidak lama kemudian), empat orang terkaya Uyghurs di Kashgar , dan
beberapa Uyghurs yang belajar di luar negara . Tuduhan-tuduhan yang disebutkan itu termasuk “mempunyai kecenderungan nasionalis”, “bertindak terhadap negara”, “mempunyai pandangan ekstremis atau politik yang salah”, “menjadi dua berhadapan” dan “melakukan haji swasta yang tidak disetujui, ke Mekah”. Sebahagian daripada laporan tersebut boleh didapati di http://freedomsherald.org/ET/unb/ . Terdahulu, penjara ulama Uyghur Ilham Tohti mendapat liputan luas dalam media antarabangsa.
Walau bagaimanapun, kebanyakan kes dalam keadaan sedemikian masih tidak diketahui dan tidak dilaporkan, walaupun tindakan kerajaan China itu mempunyai kesan buruk terhadap masyarakat Uyghur dan kehidupan semua orang Uyghur di Turkestan Timur dan di luar negara.
Kami telah mendapat maklumat mengenai banyak lagi kes-kes yang ditangkap dan Uighur yang berpengaruh dan / atau yang ditahan dari orang-orang yang melarikan diri dari China baru-baru ini, tetapi kami menahan diri daripada membentangkan kes-kes seperti ini dalam laporan ini. Sebabnya, kerajaan China kini menggunakan salah satu taktik kuno mereka dalam menindas seluruh penduduk Uyghur, iaitu, “tidak hanya memotong rumput, tetapi juga menghancurkan akar” .
Berdasarkan taktik ini, jika kerajaan China mengesyaki kesetiaan seorang Uyghur pada diri mereka, mereka bukan sahaja menangkap dan dalam beberapa kes membunuh dengan beberapa tuduhan palsu orang itu, tetapi juga mereka melakukan perkara yang sama kepada ahli keluarganya.
Oleh itu, adalah sangat umum bahawa banyak keluarga Uyghur telah kehilangan lebih daripada 10 ahli keluarga keluar ke penjara, kem tahanan dan rumah anak yatim.
Beberapa contoh kes tersebut dibentangkan dalam laporan di atas.
Kami telah mengetahui bahawa rejim Cina di Turkestan Timur telah mengeluarkan “jadual penangkapan”, “meja paparan” dan keputusan bercetak dengan dua ruang kosong, yang pertama untuk nama itu dan yang kedua untuk masa penjara “penjenayah” masa depan, kepada pegawai kerajaan tempatan dan pentadbir lapangan terbang.
Dokumen-dokumen ini dikeluarkan dari peringkat tertinggi di peringkat pemerintah daerah ke kepala-kepala desa. Menurut arahan sedemikian, Uyghur yang “melakukan” jenayah dibahagikan kepada 3 kategori: (1) 6 bulan hingga 3 tahun penjara (
dalam bahasa Cina). Orang yang tergolong dalam kategori ini adalah orang biasa, yang tidak bersalah yang ditangkap untuk mengisi beberapa kuota yang turun dari atas. Misalnya, pada 2017, polis Urumchi mengeluarkan perintah kepada semua cawangannya untuk menangkap 3000 Uyghurs dan Kazakhs dalam kategori ini dalam masa seminggu. Ini dilaporkan oleh Radio-Free Asia (USA).
(2) 7 – 10 tahun penjara . Ia adalah untuk orang-orang yang mempunyai saudara di luar negara, yang didapati menyimpan kandungan yang dilarang dalam telefon pintar mereka, dan aktivis. (3) 10 – 15 tahun penjara . Ia adalah untuk orang yang pulang dari luar negara, yang secara paksa kembali dari luar negara, “penjenayah politik”, dan orang yang mempunyai pengetahuan agama. Apabila “menangkap” seorang Uyghur “jenayah”, seorang pegawai kerajaan tempatan pertama kali menentukan kategori mana yang “jenayah” dimiliki, mengisi keputusan yang telah dicetak di atas, dan memberikan keputusan itu kepada “jenayah” itu tepat pada masanya.
Sebagai contoh, sejak tahun 2016 rejim PKC di Turkestan Timur menekan ibu bapa pelajar Uyghur yang belajar di berbagai belahan dunia, sering menggunakan istilah penjara sebagai ancaman. Akibatnya, beberapa pelajar Uyghur yang tidak dikenali (jumlahnya beribu-ribu dalam anggaran kami) kembali ke Turkestan Timur untuk menyelamatkan ibu bapa mereka daripada masalah. Walau bagaimanapun, ramai pelajar tersebut dijatuhi hukuman 3 hingga 7 tahun penjara dan dibawa ke penjara secara langsung dari lapangan terbang Urumchi sebaik sahaja mereka pulang. Dalam banyak kes, ibu bapa mereka tidak pernah melihat mereka selepas pulang dari luar negara.
Mereka hanya hilang di Turkestan Timur atau di tempat lain di China.
Mengikut akaun rakan rapat yang bercakap dengan kami, Behtiyar, seorang lelaki Uyghur berusia 20-an, memutuskan untuk melawat ibu bapanya dan sanak saudara lain di Kashgar pada musim panas 2016. Kerana sekatan dan hukuman lebih teruk di Kashgar daripada di Urumchi, dia memutuskan untuk melindungi dirinya daripada semua masalah yang mungkin dengan menggunakan telefon pintarnya “dibersihkan” dalam sebuah “pasar gelap” di Urumchi. Para anggota pasukan polis di sana meminta dia membayar 500 Yuan (lebih daripada $ 80) untuk perkhidmatan itu. Dia membayar mereka dan fikir dia telah membuat telefon pintarnya “selamat” untuk pergi ke Kashgar. Dia telah diperiksa dengan teliti selepas dia turun dari kapal terbang di Kashgar, termasuk telefon pintarnya. Pada masa itu, salah seorang pegawai polis memberitahunya bahawa dia mendapati kandungan dilarang dalam telefon Behtiyar, termasuk gambar presiden Turki Erdogan dan satu lagi gambar bendera negara Turki. Tetapi Behtiyar menjelaskan kepada mereka apa yang dilakukannya di Urumchi sebelum memulakan perjalanan ini.
Walau bagaimanapun, mereka memberitahunya bahawa mereka boleh mengambil semua kandungan yang dipadam daripada telefon pintar.
Polis memanggil ibu bapa Behtiyar dan memberitahu mereka untuk membayar polis 30,000 Yuan (kira-kira $ 5,000) untuk mendapatkan anak mereka, jika tidak anak mereka akan dipenjarakan. Ia mengambil masa 3 hari untuk ibu bapa Behtiyar untuk menghasilkan wang itu. Apabila mereka akhirnya tiba di lapangan terbang dengan wang itu, polis memberitahu mereka bahawa anak mereka telah ditangkap, memandangkan tempoh penjara 7 tahun dan dihantar ke penjara yang lokasinya tidak diketahui oleh mereka.
Behtiyar hanya hilang dengan cara ini. Orang yang memberitahu kami kisah sebenar di atas juga memberitahu kami bahawa satu kandungan yang dilarang yang terdapat dalam telefon pintar seseorang mendapat dia hukuman penjara minimum 7 tahun. Itu konsisten dengan istilah penjara selama 7 tahun Bahtiyar.
Behtiyar bukan Uyghur yang terkenal atau intelektual terkemuka. Dia hanya Uyghur biasa. Tetapi kami menceritakan kisah di atas supaya anda dapat memahami bagaimana hukuman penjara kini dengan mudah diserahkan kepada Uyghur yang tidak bersalah di Turkestan Timur.
Terdapat pembina badan Uyghur muda di selatan Turkestan Timur.
Beliau terkenal dengan pemuda Uyghur dengan badannya yang sangat maju dan sangat tampan. Dia baik dalam binaraga tetapi tidak diketahui dalam apa-apa lagi. Walau bagaimanapun, kerajaan China mensasarkan beliau sebagai suspek kerana pengaruhnya di kalangan orang Uyghur muda. Pada suatu hari, polis membuat jenayah palsu untuknya dan melemparkannya ke penjara dengan tempoh penjara 5 tahun. Di Turkestan Timur, memenjarakan tokoh Uyghur berpengaruh semudah itu.
Maksudnya, yang terkenal atau berpengaruh di kalangan Uyghurs adalah jenayah serius di Turkestan Timur, dan beribu-ribu orang Uyghurs yang tidak bersalah dipenjarakan dan ditahan kerana “jenayah” itu. Itulah sebahagian daripada sebab mengapa lebih daripada 1 juta orang Uyghur muda dan dewasa kini sedang berada di dalam penjara atau di kem tahanan, dan anak-anak kecil mereka berada di rumah anak yatim.
Perkhidmatan Bahasa Inggeris Voice of America (VOA) melaporkan bahawa “Baru-baru ini, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Rex Tillerson telah menarik perhatian kepada peningkatan batasan keupayaan Uighur di China untuk menyatakan dan mengamalkan agama mereka.
Laporan Hak Asasi Manusia Jabatan Negara juga telah menonjolkan penindasan terhadap kebebasan Uighurs ucapan, pergerakan, persatuan, dan perhimpunan. “Suruhanjaya Eksekutif Kongres AS mengenai China menyatakan dalam siaran akhbar mereka 2017 yang berikut:” Laporan Tahunan Suruhanjaya 2017 yang diketengahkan dipergiatkan sekatan terhadap kebebasan beragama dan kawalan keselamatan yang menindas, terutamanya di wilayah etnik minoriti, termasuk Wilayah Autonomi Xinjiang Uyghur (XUAR). Keadaan ini semakin merosot sejak laporan dilaporkan pada bulan Oktober. Senator Marco Rubio dan Wakil Chris Smith, ketua dan kerabat mereka masing-masing dari Suruhanjaya Eksekutif Kongres ke atas China (Suruhanjaya), menyuarakan kecemasan mengenai krisis hak asasi manusia di Xinjiang. “Kami, kumpulan Torchlight Uyghur, berterima kasih kepada pemerintah AS , serta kerajaan negara-negara lain dan pelbagai organisasi antarabangsa atas sokongan mereka terhadap rakyat Uyghur. Dalam masa yang sama, kami merayu kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kerajaan asing, dan organisasi hak asasi manusia dan kemanusiaan antarabangsa yang lain untuk menuntut kerajaan China tanpa syarat membebaskan ribuan tahanan tahanan Uyghur.
4. Jenayah Chen Quanguo terhadap Kemanusiaan di Turkestan Timur
Chen Quanguo adalah Setiausaha Parti Komunis Turkestan Timur. Beliau telah dinaikkan pangkat ke jawatan ini pada bulan Ogos 2016, selepas menundukkan satu lagi kawasan tertindas – Tibet. Sejak itu, beliau telah memulakan langkah-langkah penindasan yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap orang-orang Uyghur, dan pembersihan ideologi terhadap para pegawai Uyghur yang “berdepan dua” dan Uyghur yang mendapat penghormatan tinggi dan / atau mempunyai pengaruh yang kuat dalam profesional mereka sendiri bidang atau kerjaya (“berdepan dua” adalah istilah yang diterapkan oleh rejim untuk menggambarkan Uyghurs yang tidak mengikuti arahan dan menunjukkan tanda-tanda “ketidaksetiaan”). Rejimnya sekarang merawat semua orang Uyghur sebagai penjenayah, dan semua Uyghur dengan kepercayaan agama sebagai pengganas.
Kami telah mengetahui bahawa rejim Chen Quanguo mengeluarkan “jadual penangkapan”, “jadual paparan” dan keputusan bercetak kepada pegawai kerajaan tempatan dan pentadbir lapangan terbang, dan menetapkan kuota ke semua daerah di Turkestan Timur tentang berapa ramai orang yang menangkap dalam tempoh tertentu masa. Beberapa butir-butir mengenai amalan haram dan tidak berperikemanusiaan itu telah dibentangkan dalam Seksyen 3 laporan ini. Menggunakan proses pentadbiran seperti di luar sistem perundangan China, rejim Chen telah menangkap puluhan ribu orang Uyghur, kebanyakannya lelaki berusia 18 – 50, dalam dua tahun yang lalu.
Akibatnya, ramai wanita telah menjadi “janda”, dan jumlah anak-anak yang begitu besar telah menjadi “anak yatim”. Akibatnya, masyarakat Uyghur di mana-mana kehilangan penduduk lelaki mereka, dan ladang Uyghur kehilangan pekerja lelaki mereka. Sesiapa yang melawat Turkestan Timur pada masa kini boleh melihat “jalan-jalan tanpa lelaki Uyghur” di mana-mana. Menambah kesengsaraan di atas, rejim Chen menugaskan “saudara” Han-Chinese kepada kebanyakan keluarga Uyghur di setiap bandar dan bandar di sekitar Turkestan Timur. Keluarga-keluarga ini termasuk mereka yang ahli keluarga yang tinggal hanya ibu dan anak-anak. Kami telah mendapat maklumat mengenai beberapa kes di mana Han “saudara lelaki” seks menyalahgunakan ibu Uyghur dan / atau anak perempuan mereka di hadapan ibu-ibu; apabila mangsa wanita Uyghur mengadu kepada pegawai kerajaan tempatan mengenai perkara ini, mereka juga ditangkap di bawah tuduhan “menyebabkan gangguan”.
Rejim Chen tidak hanya memenjarakan sejumlah besar Uyghur yang tidak bersalah (dalam beberapa anggaran bilangan ini antara 50,000 hingga 100,000), mereka juga meletakkan lebih banyak orang ke dalam kem-kem tahanan gaya Nazi.
Jumlah keseluruhan kini melebihi satu juta, yang merupakan lebih daripada 10% daripada jumlah penduduk Uyghur (mengikut banci 2010 China) di Turkestan Timur. Lebih teruk lagi, rejim Chen merawat satu juta lelaki dan wanita Uyghur dalam cara yang tidak berperikemanusiaan baik di dalam penjara dan di kem-kem tahanan. Dalam penjara, “tahanan” yang tidak bersalah disiksa dengan cara yang orang yang tinggal di mana-mana masyarakat beradab tidak dapat bayangkan. Sebagai contoh, penyeksaan termasuk sel-sel air, membakar muka dan mayat mangsa perempuan dengan rokok dan memberitahu mereka “Panggil Tuhanmu untuk menyelamatkanmu”, digantung oleh pergelangan tangan, memukul dengan tongkat polis, tongkat elektrik atau objek lain, menendang, pendedahan kepada mengekalkan sejuk, membutakan dengan cahaya yang terang dan terang, memaksa banduan untuk mengekalkan kedudukan tekanan untuk tempoh yang berpanjangan, kekurangan tidur, air dan makanan yang berlarutan, menghalang hari dalam apa yang dipanggil “kerusi harimau” (digunakan untuk melancarkan suspek semasa soal siasat ), borgol, dan kaki kaki. Dalam kebanyakan kes, penyalahgunaan yang mengakibatkan kematian, atau ketidakupayaan fizikal dan / atau mental.
Sebagai contoh, kita telah mempelajari perkara berikut dari seorang mangsa Uyghur yang baru saja dibebaskan dari penjara, dan memberitahu rakan-rakan dekatnya tentang apa yang telah dilaluinya di dalam penjara, walaupun dia tahu bahaya bahawa dia mungkin dilaksanakan untuk mendedahkannya dengan ketat Maklumat perlindungan: Dia tidak tahu peraturan ketika dia tiba di penjara, dan dipukul oleh penjaga dengan tongkat untuk apa yang dia lakukan. Dia terpaksa berkata “Saya seorang pengganas” setiap kali penjaga memukulnya, jika tidak, dia mendapat lebih banyak hits.
Apabila dia meminta permit untuk pergi ke tandas, dia terpaksa berkata “Saya seorang pengganas dan saya ingin menggunakan tandas”. Penjaga memukulnya jika dia tidak bertanya dengan cara itu. Tangan kanannya terikat pada pergelangan kaki kiri dengan objek logam sepanjang masa: pada siang hari, semasa makan, ketika menggunakan tandas, dan semasa tidur, seperti tangan kanannya tetap menyentuh pergelangan kaki kiri sepanjang masa. Ia mustahil untuk dia berdiri tegak walaupun sekali pada siang hari. Setelah menjalani hidup selama lebih dari satu tahun, tubuhnya telah cacat sepenuhnya atau cacat fizikal, sehingga menjadi orang yang hanya dapat merangkak tetapi tidak dapat berdiri tegak dan berjalan. Pada masa ini, sangat jarang di Turkestan Timur untuk tahanan Uyghur keluar dari penjara sebagai orang biasa seperti sebelum dia dipenjarakan. Kami telah mendengar banyak kes di mana Uyghurs yang keluar dari penjara meninggal tidak lama selepas itu kerana beberapa organ dalaman mereka telah hilang.
Omurbek Ali dilahirkan dan dibesarkan di Turkestan Timur, dan menjadi warganegara Kazakhstan 12 tahun yang lalu. Dia ditangkap pada 26 Mac 2017 ketika dia pergi ke Pichan County di Turkestan Timur untuk melawat ibu bapanya selepas menjalankan perniagaan rasmi di Urumchi. Beliau ditahan di beberapa kem tahanan dan penjara, dan akhirnya dibebaskan pada 4 November 2017. Beliau telah ditemuramah tiga kali pada 23 Januari – 25 tahun 2018 oleh perkhidmatan bahasa Uyghur Radio Free Asia (RFA) (
https: // http://www.rfa.org/english/news/uyghur/kazakh-01302018161655.html ).
Berikut adalah akaun sebahagiannya seperti yang diberitahu kepada RFA:
“Saya berulang-alik antara Kazakhstan dan Xinjiang sejak saya menjadi rakyat Kazakhstan 12 tahun yang lalu.
Saya tidak pernah menjadi anggota mana-mana organisasi, tidak pernah melakukan apa-apa aktiviti politik, dan tidak pernah membantu sesiapa sahaja yang mungkin tergolong dalam beberapa organisasi. Saya bekerja di agensi pelancongan dari 2016 hingga 2017. Saya pergi ke Urumchi untuk menghadiri mesyuarat perniagaan 2 hari pada Mac 2017. Selepas mesyuarat, saya pergi ke Pichan County pada 25 Mac 2017 untuk melawat ibu bapa saya. Rancangan saya adalah untuk kembali ke Kazakhstan pada 27 Mac. Pada sekitar jam 10 pagi hari berikutnya, lima orang polis yang memakai pakaian seragam datang ke rumah ibu bapa saya dan menangkap saya dengan tuduhan bahawa “anda curiga”.
Mereka tidak mempunyai dokumen undang-undang di tangan mereka, seperti waran tangkap. Selepas membawa saya ke balai polis kampung, mereka menuduh saya lebih banyak “jenayah”, termasuk “mengintimidasi, menganjurkan dan melindungi pengganas”. Saya diinterogasi selama kira-kira 2 jam di balai polis itu. Kemudian saya diborgol, kepala dan muka saya ditutupi karung hitam, dan dibawa ke balai polis daerah di bandar Pichan.
Di sana, polis mengambil cap jari saya dan sampel darah, dan menjalankan peperiksaan fizikal secara menyeluruh di badan saya, tanpa melepaskan gari dan karung hitam di kepala saya.
Saya ketakutan, dan berfikir bahawa mereka mungkin akan mula mengambil organ dalaman saya tidak lama lagi. Pada hari yang sama, saya dibawa ke penjara. Terdapat sekitar 15 lelaki Uyghur muda di dalam sel saya, semua dengan rantai logam di tangan dan kaki mereka. Sebelum pergi ke sel penjara, saya mempunyai semua pakaian saya diambil dan digantikan oleh satu set pakaian seragam. Setelah tinggal 8 hari di dalam penjara, saya dibawa ke Karamay (salah satu bandar terbesar di Turkestan Timur Utara), masih diborgol dan dirantai. Saya dilarang tidur selama dua hari sebelum polis memulakan soal siasat terhadap saya.
Sejak hari itu hingga pertengahan Jun, saya melakukan segala-galanya, termasuk makan, tidur, dan menggunakan tandas, di dalam sel penjara dengan kaki kanan saya diikat ke tempat tidur dengan rantai logam berat. Rantaian itu kurang dari satu meter panjang, jadi saya tidak mempunyai ruang untuk bergerak. ”
“Selama 8 bulan saya di penjara, saya kehilangan 40kg berat badan, dan menangkap beberapa penyakit, termasuk tekanan darah tinggi. Saya fikir saya akan mati di penjara. ”
“Saya dibawa dari penjara ke pusat pendidikan semula politik pada 4 November 2017, dan diberi pendidikan politik selama 20 hari sebelum dibiarkan pergi ke Kazakhstan.”
Baru-baru ini, Abdurahman Hasan , seorang ahli perniagaan Uyghur dari Kashgar yang kini tinggal di Turki, merayu kepada kerajaan China dengan mengatakan “China: Jalankan ibuku dan isteriku! Saya akan membayar peluru “, setelah mengetahui tentang penyeksaan yang tidak berperikemanusiaan yang mana ibunya dan isterinya tertakluk kepada dua kem tahanan yang berbeza di Turkestan Timur. Beliau ditemuramah oleh perkhidmatan bahasa Uyghur RFA dalam hal ini.
Seperti yang kita jelaskan di atas, Chen Quanguo dan rejimnya telah meletakkan sekurang-kurangnya 10% daripada penduduk Uyghur Turkestan Timur di dalam penjara dan kem tahanan. Pada masa yang sama, rejim itu menyeksa Uyghurs dengan cara yang tidak berperikemanusiaan itu sehingga mereka mati di penjara atau kubu tahanan, mati sejurus selepas dibebaskan, atau menjadi cacat secara kekal, secara fizikal dan / atau mental.
Kami, Kumpulan Torchlight Uyghur, percaya apa yang dilakukan oleh Chen Quanguo dan rejimnya kepada orang Uyghur dapat dianggap sebagai jenayah terhadap kemanusiaan. Kami merayu kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kerajaan asing dan organisasi hak asasi manusia dan kemanusiaan antarabangsa yang lain untuk menuntut Chen Quanguo segera berhenti melakukan kejahatan terhadap orang Uyghur di Turkestan Timur.
5. Pengumpulan DNA Semua Uyghurs
Orang Uyghur telah mula hidup di bawah dasar diskriminasi etnik dan asimilasi selepas tanah air kita, Turkestan Timur, diduduki oleh Komunis Cina pada tahun 1949. Sepanjang waktu, rejim komunis mengubah cara merawat Uyghurs ke penindasan teruk, dan Uyghurs telah hidup sebagai warga kelas kedua di tanah air mereka sendiri sejak itu.
Bagaimanapun, kerajaan China telah meningkatkan dasar penindasan mereka ke arah Uyghurs lebih jauh kepada keganasan negeri sejak Julai 2009, selepas pembunuhan beramai ramai yang berlaku di Urumchi, ibukota Turkestan Timur, dan keganasan negeri itu telah mencapai puncak sejak Chen Quanguo memegang jawatan sebagai Setiausaha Partai Komunis China (CCP) di Turkestan Timur. Di bawah pemerintahan Chen Quanguo, semua Uyghurs kini diperlakukan seperti penjenayah, dan semua Uyghur dengan kepercayaan agama kini diperlakukan seperti pengganas.Salah satu aspek penting dalam rawatan sedemikian adalah pengumpulan data DNA dari seluruh penduduk Uyghur di Turkestan Timur tanpa perlindungan undang-undang dan tanpa pengetahuan orang-orang yang DNAnya dikumpulkan.
Ia dilaporkan oleh pelbagai sumber media pada tahun 2017 bahawa kerajaan tempatan di Turkestan Timur telah membelanjakan lebih daripada 10 juta dolar untuk membeli 12 DNA sequencers untuk menguji dan menganalisis sampel DNA. Sebahagian daripada mereka adalah ‘penyusun DNA’ generasi akan datang, yang boleh digunakan untuk menentukan keturunan, warna mata dan ciri-ciri fizikal lain dari sampel genetik.
Beberapa ahli biologi menganggarkan bahawa, jika digunakan pada kapasiti penuh, peralatan baru boleh digunakan untuk memperlihatkan sehingga 10,000 sampel DNA sehari dan beberapa juta setahun. Kami telah belajar daripada beberapa saksi yang melarikan diri dari China baru-baru ini dan juga dari beberapa laporan media China bahawa kerajaan tempatan telah memulakan pengumpulan sampel DNA dari sejumlah besar Uyghur, dan pihak berkuasa China merancang untuk meneruskan proses ini sehingga DNA sampel semua Uyghur dikumpulkan.
Banyak negara menggunakan cap jari DNA untuk menyelesaikan dan mencegah jenayah, tetapi kebanyakan Uyghurs yang tinggal di luar negara amat bimbang tentang bagaimana DNA dikumpulkan di Turkestan Timur. Pada bulan Mac tahun 2017, media negara China menyimpulkan kesimpulan program 4 bulan di mana 17.5 juta orang – yang kebanyakannya Uyghur – diberi pemeriksaan kesihatan, termasuk ujian darah.
Tahun lepas, laporan lain muncul bahawa kebanyakan orang yang menjalani peperiksaan ini terpaksa berbuat demikian.
Kesemua penduduk Uyghur di Turkestan Timur kini diserang dari semua arah oleh rejim komunis China.
Salah satu sebabnya adalah bahawa Turkestan Timur merupakan titik strategik utama dalam inisiatif “One-Belt, One-Road (OBOR)” China, dan seluruh penduduk Uyghur telah menjadi kesulitan untuk inisiatif itu.
Tidak jelas di mana atau ketika ini berakhir, atau jika ia berakhir. Lebih dari 10% penduduk Uyghur kini ditahan secara haram di dalam penjara, kem-kem tahanan dan panti asuhan politik “pendidikan semula” gaya Nazi. Kami diberitahu bahawa projek pembinaan terbesar yang sedang dijalankan di Turkestan Timur ialah pembinaan penjara baru dan kem tahanan baru di seluruh wilayahnya. Beberapa organisasi antarabangsa seperti Human Rights Watch memberi amaran bahawa pengumpulan DNA Uyghurs boleh digunakan sebagai cara untuk pihak berkuasa untuk meningkatkan kawalan politik mereka. Senator AS Marco Rubio (R-FL), Pengerusi Suruhanjaya Eksekutif Kongres di China, baru-baru ini membangkitkan kebimbangan dengan Thermo Fisher Scientific, sebuah syarikat Amerika yang membekalkan peralatan penjujukan DNA ke China, mengenai perniagaannya di Turkestan Timur.
Tetapi, kerana Uyghur tidak mempunyai perwakilan undang-undang dan hampir tidak ada sokongan institusi di China, kerajaan China hampir tidak terbatas dalam menjalankan apa-apa jenis eksperimen manusia pada orang Uyghur. Atas sebab itu, ramai orang Uyghurs yang tinggal di luar negara bimbang bahawa biodata seluruh rakyat Uyghur mungkin digunakan untuk sesuatu yang lebih buruk, seperti untuk memanfaatkan organ-organ Uyghurs secara selektif, kerana beribu-ribu Uyghur telah hilang di belakang “pintu gerbang hitam “Sistem tahanan massa China.
Kami, Kumpulan Torchlight Uyghur, merayu kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kerajaan asing dan semua organisasi kemanusiaan dan hak asasi manusia antarabangsa untuk menuntut kerajaan China menghentikan pengumpulan DNA dan biodata lain seluruh penduduk Uyghur, dan mendedahkan kepada dunia apa yang sebenarnya mereka lakukan dengan data DNA Uyghurs yang telah mereka kumpulkan.
6. Penuaian Organ dari Orang Uyghur
Orang Uyghur telah menjadi mangsa dasar jenayah yang ditaja oleh kerajaan yang dijalankan oleh kerajaan China selama beberapa dekad. Kami telah mendedahkan beberapa jenayah antihuman kerajaan China yang dilakukan terhadap Uyghurs di Turkestan Timur dalam petisyen kami yang terdahulu. Dalam petisyen ini, kami mendedahkan salah satu jenayah paling kejam kerajaan China, iaitu, penuaian organ dari rakyat Uyghur.
Penuaian organ di China bermula pada tahun 1960-an dan ia menjadi jenayah yang ditaja oleh sistematik pada tahun 2015. Adalah sukar untuk menganggarkan bilangan mangsa rasmi penuaian organ, bagaimanapun, berdasarkan media Cina, terdapat kira-kira sepuluh ribu orang yang mengambil bahagian dalam pembedahan pemindahan mendalam setiap tahun (walaupun menurut beberapa anggaran bilangan ini berbeza dari 60-100 ribu). “Panen Alive – 10 Tahun Penyiasatan” (
http://www.youtube.com/watch?v=0s84avaf0l4&t=903s ) – sebuah filem dokumenter Cina mengenai laporan penuaian organ yang “puluhan ribu orang diam-diam dieksekusi di China dan organ mereka dituai untuk pembedahan pemindahan. Siapakah mangsa ini? Orang-orang ini kebanyakannya Uyghurs, Tibet, Kristian bawah tanah dan pengamal Falun Gong, yang dikunci atas alasan politik dan agama oleh kerajaan China “. Dokumentari yang sama juga menyatakan bahawa jenayah penuaian organ disokong oleh organisasi Undang-Undang dan Penyeliaan kerajaan China. Sejak tahun 1999, banyak kem buruh gaya Nazi telah dibina di seluruh China untuk menahan “penjenayah negeri” seperti yang boleh dilaksanakan tanpa perbicaraan dan tanpa sebarang asas undang-undang untuk menuai organ mereka. Pada bulan Mac, 2006, Anne dan Peter memberi kesaksian terhadap jenayah penuaian organ yang dilakukan oleh kerajaan China di mahkamah dan mendedahkan bahawa mangsa utama kejahatan ganas adalah Uyghurs, Tibet, Kristian bawah tanah, dan pengamal Falun Gong ( http://www.epochweekly. com / b5 / 271 / 10685.htm ). Kejahatan yang sama juga dilaporkan dalam filem dokumentari dua “Cast-Iron Evidences” yang dihasilkan oleh Wang Jiyuan, MD, yang bekerja untuk bahagian 4 Hospital Tentera Pembebasan Rakyat dan tiba di Amerika Syarikat pada tahun 1995. Dr. Wang menghasilkan dokumentari ini selepas 10 tahun penyelidikan bebas ( http://www.youtube.com/watch?v=OpHz9RUgp-c&t=3425s ), mendedahkan kebenaran hodoh di belakang penuaian organ dan mangsa di China dan mendokumentasikan bagaimana perniagaan penuaian organ berkembang pesat tahun 2000, walaupun ia bermula jauh sebelum itu di Turkestan Timur. Menurut filem itu, sejak tahun 2000 penuaian organ telah meningkat lebih dari 5000 kali setahun. Antara 2000 dan 2006, pembedahan organ dan pembedahan transplantasi menjadi begitu besar di China yang hampir semua hospital terlibat. Iklan mereka meliputi pelbagai perkhidmatan, mendakwa untuk menyediakan organ yang cukup dan berkualiti untuk pesakit mereka.
Enver Toxti, seorang doktor perubatan yang bekerja di Hospital Keretapi Urumchi, di Turkestan Timur, berkata bahawa dia menyaksikan operasi penuaian organ ketika dia berada di China. Beliau menerima jemputan daripada wartawan British Channel 4 ketika dia melawat Turki pada tahun 1998, dan kembali ke Turkestan Timur untuk mengambil bahagian dalam mengumpul bukti untuk “Death on the Silk Road” dokumentari. Dokumentari ini mendedahkan 30 tahun ujian senjata nuklear oleh Kerajaan China di Lopnur, di Turkestan Timur dan akibat kesihatannya terhadap populasi Uyghur ( http://www.youtube.com/watch?v=-PRb8Xcdxp8 ). Beliau tiba di England pada tahun 1999 dan memberi keterangan terhadap jenayah penuaian organ China di Parlimen Eropah, Kanada, Israel, dan di Amerika Syarikat. Beliau juga menerbitkan beberapa laporan di media antarabangsa mengenai isu ini.
Menurut tulisan-tulisannya, organ-organ manusia dari sumber tanpa nama memberikan pasaran organ manusia Cina dengan sumber yang kuat dan stabil. Untuk menjadikannya lebih mudah untuk pasaran ini, syarikat penerbangan China mewujudkan pas masuk VIP khas kerana hospital membuka jabatan pemindahan organ darurat baru.
Pesakit perlu menunggu 1-2 minggu untuk pembedahan; sesetengah hospital juga mengiklankan pembedahan pemindahan organ percuma untuk pesakitnya untuk menyebarkan perkataan tersebut.
Enver Toxti menceritakan kisah yang menyakitkan dan tidak dapat dilupakan mengenai operasi penuaian organ pertamanya. Dia diperintahkan untuk mengambil organ dalaman orang yang masih hidup (penghuni) secepat mungkin. Dia mengingati bahawa “Ketika saya bekerja di hospital pada tahun 1990-an, beberapa ibu bapa Uyghur akan menyuarakan kebimbangan mereka tentang anak-anak mereka yang ditahan setelah dibebaskan dari penjara dan meminta kami membuat pemeriksaan terhadap kesihatan fizikal mereka, ketika anak-anak mereka mula mempamerkan keadaan fizikal yang tidak normal selepas pembebasan mereka. Akibatnya, kami mendapati beberapa bekas luka pada mereka dari pembedahan yang dikendalikan tanpa pengetahuan ibu bapa mereka. “Dia melaporkan bahawa kerajaan China memulakan eksperimen pengumpulan organ di Uyghurs, tetapi tidak dilaporkan di peringkat antarabangsa atas sebab-sebab yang Uyghurs dan mereka kemalangan tidak terkenal kerana mereka dianggap sebagai “perkara dalaman” China. Satu lagi sebabnya ialah, selepas pergerakan Falun Gong, tindakan keras mereka oleh kerajaan China diketahui secara meluas dalam komuniti antarabangsa, dan berita dan laporan media terutama tertumpu pada kisah-kisah pengambilan organ dari ahli Falun Gong, dengan sepenuhnya mengabaikan Uyghur penduduk. Terdapat satu artikel yang diterbitkan dalam edisi 5 Disember 2011 Standard Mingguan mengenai topik ini, yang bertajuk “The Xinjiang Procedure – ‘Frontier Baru’ Beijing adalah alasan sifar untuk penuaian organ tahanan politik” ( http: //www.weeklystandard .com / the-xinjiang-prosedur / artikel / 610145 ).
Dalam artikel ini, penulis melaporkan kemalangan orang Uyghur di bawah pemerintahan diktator CCP sejak 1949, pencemaran alam sekitar akibat pengujian senjata nuklir di Turkestan Timur sejak tahun 1960 dan kenaikan kadar kanser akibatnya, dan spekulasi sepanjang tahun 1997 -Ghulja pembunuhan beramai-ramai, dan orang-orang yang mati dan hilang serta hubungan mereka dengan program penuaian organ kerajaan China. Artikel itu juga menceritakan kisah yang jelas dengan bukti kuat seorang pidana Uyghur yang telah dieksekusi yang organnya dituai ketika ia masih hidup setelah pelaksanaan dan menyimpulkan bahwa panen organ mulai di Turkestan Timur jauh lebih awal daripada tempat lain di China. Pada 26 Mac 2006, Huang Jiefu, Timbalan Menteri Kementerian Kesihatan China, telah memberi ucapan pada “Konferensi Kedua Transplantasi Hati” dan menyatakan bahawa “pada masa ini terdapat lebih daripada 500 hospital di seluruh negara yang beroperasi kira-kira 3500 pembedahan pemindahan hati setiap tahun. “Pada bulan November tahun yang sama, beliau menyimpulkan dalam satu lagi ucapan pada persidangan” Aplikasi Klinikal Pemindahan Organ Manusia dan Kawalannya “dari 2000 hingga 2004, terdapat 28736 pembedahan pemindahan buah pinggang, 5642 pembedahan pemindahan hati dan 273 transplantasi jantung dilakukan di China, mengakibatkan purata 5747 buah pinggang, 1128 hati, dan 54.6 pemindahan jantung pada setiap tahun. Satu lagi makalah yang diterbitkan dalam “Journal of Chinese Medicine Theory” pada tahun 2009 melaporkan data statistik mengenai pemindahan organ dari 2000 hingga 2008; penulis menyimpulkan bahawa sepanjang tempoh ini terdapat 86800 buah ginjal, 14643 hati, dan 707 pembedahan pemindahan jantung berlaku di China, yang bermaksud purata 9644 buah pinggang, 1627 hati, dan 78.5 pemindahan jantung pada setiap tahun. Daripada data-data ini, tidak sukar untuk melihat pembedahan pemindahan organ di China hampir tiga kali ganda antara tahun 2005 dan 2008.
Selepas jenayah organ penuaian China dari pengamal Falun Gong didedahkan oleh media antarabangsa, pihak berkuasa China akhirnya mengaku bahawa sumber organ manusia telah dilaksanakan penjenayah, walaupun kerajaan China sentiasa menafikan kewujudan jenayah penebangan organ haram di China. Fakta yang menyedihkan adalah, walaupun bilangan orang yang dilaksanakan untuk jenayah mereka telah menurun setiap tahun sebanyak 10% dan kurang orang sedang dilaksanakan dalam beberapa tahun kebelakangan ( http://www.ntdtv.com/xtr/gb/2017/10 /07/a1345629.html , http://www.china.com.cn/chinese/health/666587.htm ), perkembangan pasaran penuaian organ di China menunjukkan bahawa walaupun orang-orang yang tidak dijadualkan akan dilaksanakan tetapi ditahan adalah sasaran utama penuaian organ. Satu artikel yang diterbitkan pada 26 Oktober 2006 mengenai Xin Hua Net menyatakan bahawa China berada di tangga kedua di dunia untuk jumlah pemindahan organ, dan teknik pemindahan telah bertambah baik sejak operasi transplantasi organ pertama pada tahun 1966, menjadi kaedah arus perdana bagi pesakit yang mengalami kegagalan organ. Ia juga menyatakan bahawa untuk memastikan pembangunan yang sihat pasaran penuaian organ, adalah perlu untuk membuat undang-undang dan peraturan yang berkaitan. ( http://health.sohu.com/20061026/n246010278.shtml ).
Sina.com ( http://news.sina.com.cn/c/2017-12-17/doc-ifyptfcn1510600.shtml ) yang dianggarkan pada 27 Disember 2017 laporan bahawa China akan menjadi negara transplantasi nombor 1 di dunia oleh 2020. Apabila dibandingkan dengan negara seperti Amerika Syarikat, yang mempunyai sejumlah besar penderma organ, seseorang tidak boleh membantu tetapi mempersoalkan bagaimana datangnya China dengan sejumlah penderma yang rendah itu boleh menjadi negara ranking teratas di dunia dalam pemindahan organ masa yang singkat? Adakah mereka mengatakan dengan keyakinan ini kerana mereka menganggap kira-kira 1 juta Uyghur yang ditahan di kem-kemunan gaya Nazi China di Turkestan Timur sebagai sasaran penuaian organ mereka? Banyak laporan telah diterbitkan mengenai koleksi biologi kerajaan China, seperti darah, dari seluruh penduduk Uyghur tanpa memaklumkan mereka dan tanpa persetujuan mereka, dan membuat “pemeriksaan fizikal” wajib bagi seluruh penduduk Uyghur di antara umur 12 dan 65 sejak 2016. Kita tidak boleh berhenti tetapi membuat spekulasi hubungan antara peristiwa-peristiwa ini dan kebenaran tersembunyi di belakang mereka.
Pada tahun 2017, pembangkang Cina terkenal Guo Wengui mendedahkan berita mengejutkan membunuh 5 Uyghurs untuk melakukan pemindahan hati untuk anak lelaki Jiang Zemin, bekas Setiausaha Agung PKC. Encik Guo juga mendedahkan bahawa Meng Jianhong dan teman wanitanya juga menggunakan organ Uyghur untuk pemindahan organ mereka. Encik Guo mendedahkan penahanan lelaki berusia 21 tahun Uyghur dari sebuah hotel di Beijing tanpa sebab dan pembunuhannya untuk menuai organ untuk pemimpin PKC dan ahli keluarga mereka. Dia memaklumkan kepada dunia bahawa dia memegang bukti nyata untuk jenayah yang disebutkan di atas (
https://www.youtube.com/watch?v=4x9s9-6Ueqg ), ( https://freedomsherald.wordpress.com/2017/11/ 22 / chinese-exiled-billionaire-guo-wengui-exposes-chinas-abuse-of-the-uyghurs ).
Kami, Kumpulan Torchlight Uyghur, menganggap organ penuaian dari Uyghurs sebagai keganasan negeri dan perbuatan keji yang sedang dilakukan oleh usaha yang diselaraskan antara kerajaan China dan hospital-hospital Cina. Kami juga menganggap jenayah ini sebagai pembunuhan beramai-ramai yang mensasarkan golongan Uyghur yang tidak bersalah dan tidak berdaya di Turkestan Timur.
7. Puluhan ribu orang Uighur hilang
“Paman, keadaan saya baru-baru ini sangat emosional. Saya tidak pernah bercakap dengan ibu bapa saya di Urumchi selama 2 bulan sekarang.
Sebelum itu, saya dapati bahawa pegawai kerajaan tempatan memberi masa sukar kepada mereka kerana saya pergi ke luar negara. Saya tidak tahu keadaan semasa mereka. Saya tidak dapat disambungkan apabila saya memanggil mereka – fon telefon mereka mati. Baru-baru ini, salah satu kawan saya pergi ke Urumchi dari dalam China. Saya memberitahu dia untuk memeriksa rumah kami semasa dia berada di Urumchi. Saya belajar dari dia kemudian melalui Wechat (aplikasi pemesejan telefon bimbit Cina) bahawa dia pergi ke rumah kami tetapi tidak ada sesiapa di dalamnya; dan pintu ditutup dengan pita merah. Saya hampir tidak tidur dalam tempoh tiga hari yang lalu, setelah mendengar apa yang kawan saya memberitahu saya. Saya tidak boleh tidur. Saya tidak makan sama ada-Sungguh sukar bagi saya untuk menelan sesuatu. Saya menangis sepanjang masa. Walaupun saya tertidur pada waktu malam, saya sering bangun dengan mimpi ngeri.
Setiap kali saya membaca sesuatu di WhatsApp mengenai penyeksaan bahawa beberapa orang Uyghur sedang berjalan di penjara-penjara Cina atau kem-kem tahanan, saya kehilangan semua kekuatan fizikal saya, dan tidak dapat bangkit kemudian untuk seketika. Kesihatan ayah saya tidak baik. Dia secara fizikalnya lemah dan mempunyai beberapa penyakit. Saya sangat risau tentang dia. Saya sangat bimbang bahawa pegawai kerajaan boleh membunuhnya di pusat tahanan atau di penjara tidak lama lagi. Apabila saya menghubungi ibu saya dua bulan lalu dengan mesej teks, dia memberitahu saya: “Sayang saya, mempunyai kehidupan yang baik di sana, dan melupakan kita sepenuhnya.” Saya tidak tahu bahawa ini akan menjadi komunikasi terakhir saya dengan ibu saya. Apa dunia ini telah berubah? Ibu bapa saya masih muda dan masih hidup, tetapi saya tidak boleh bercakap dengan mereka walaupun melalui telefon, jangan menyebutnya secara langsung. Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan.
Saya sangat takut. Saya sangat bimbang tentang bapa saya, ibu saya dan adik saya. Saya tidak tahu di mana mereka berada sekarang. Saya juga tidak tahu sama ada mereka masih hidup atau mati. ”
Diberikan di atas adalah satu mesej teks salah satu daripada ahli kami yang diterima dari wanita berusia 20 tahun Uyghur yang tinggal di luar negara. Ini adalah satu contoh mesej serupa yang kita baca dan dengar setiap hari sekarang. .Kami mendengar seruan seperti ini setiap hari dari Uyghurs yang kini tinggal di luar negara. Seperti yang kita pelajari dari pelbagai sumber dan saksi, beribu-ribu Uighur, kebanyakannya Uyghur males berusia 15-35, telah hilang dari jalan-jalan di Turkestan Timur, dan beribu-ribu Uighur telah hilang dari rumah mereka. Di wilayah-wilayah, daerah-daerah dan desa-desa di Turkestan Timur, seseorang boleh mencari rumah kosong di mana-mana, dan tiada siapa tahu bagaimana mereka telah hilang, di mana mereka sekarang, dan jika mereka masih hidup atau tidak.
Sebahagian daripada Uyghurs yang hilang ini dapat memikirkan sebahagian daripada lebih dari satu juta orang Uyghurs yang tidak bersalah yang pada mulanya ditahan (atau ditempatkan) dalam kem-kem tahanan gaya Nazi dan di penjara di Turkestan Timur. Ribuan ibu Uyghur sedang menunggu anak-anak mereka yang hilang, dan beribu-ribu isteri sedang menunggu suami mereka yang hilang, berharap suatu hari nanti mereka akan muncul di pintu depan mereka. Walau bagaimanapun, di antara satu juta plus Uyghur yang ditahan dan / atau dimasukkan ke dalam penjara setakat ini, hampir tidak ada berita mengenai seseorang yang telah dibebaskan dari mana-mana pusat tahanan atau penjara.
Kerajaan China telah memaksa beberapa pelajar Uyghur yang tidak dikenali untuk pulang dari negara-negara yang mereka pelajari, dengan menuntut penjara kepada ibu bapa dan / atau adik-beradik sekiranya mereka tidak kembali. Tetapi sebahagian besar pelajar yang pulang kembali hilang hanya di lapangan terbang semasa ketibaan mereka.
Beberapa aspek penghilangan Uyghur seperti ini diterangkan dalam satu artikel bertajuk: “Minoriti Uighur China dikelilingi oleh teknologi digital kerana ribuan ditahan untuk ‘latihan vokasional'” ( https://www.independent.co.uk/news/world/ asia / ribu-china-xinjiang-uighur-beijing-disappear-fears-authorities-thought-police-personal-safety-a8115421.html ).
Saksi-Saksi Uyghur dan mangsa yang melarikan diri dari China selepas 5 Julai 2009, Pembunuhan Urumchi mendedahkan bahawa sekurang-kurangnya 3,000 orang Uyghur mati, dan 5,000 – 7,000 telah hilang selepas tindakan keras kerajaan China terhadap demonstrasi aman para pelajar Uyghur yang dijalankan di Urumchi julai 5 2009. pemimpin Uyghur Rebiya Kadeer juga memberitahu wartawan asing bahawa 10,000 Uighur hilang pada suatu malam ( https://www.reuters.com/article/us-china-xinjiang/uighur-leader-says-10000 -dalam-hilang-dalam-satu-malam-idUSTRE56S1O020090729? sp = benar ). Human Rights Watch menjalankan penyelidikan dalam selepas kejadian Julai 5 protes, dan mendokumentasikan kehilangan dikuatkuasakan sekurang-kurangnya 43 orang Uyghur dan remaja lelaki (
https://www.hrw.org/report/2009/10/20/we -bila-lihat-mereka / penguatkuasaan-penghilangan-bangun-xinjiangs-protes ). Ia telah dinyatakan dalam laporan bahawa “Bilangan sebenar ‘hilang’ orang mungkin jauh lebih tinggi daripada jumlah kes yang didokumenkan oleh Human Rights Watch, kerana keupayaan kami untuk mengumpul maklumat adalah terhad.
Oleh kerana takut akan membalas dendam, beberapa saksi atau ahli keluarga sanggup tampil dengan cerita mereka. ”
Dalam anggaran kami, jumlah sebenar Uyghurs hilang kerana mangsa kehilangan penguatkuasaan kerajaan China memang lebih besar daripada 10,000. Walau bagaimanapun, selepas 5 Julai 2009, Pembunuhan Urumchi, kerajaan China melaporkan bahawa sejumlah 197 orang mati semasa kejadian itu, dan kebanyakannya adalah Han Cina. Ini sangat mirip dengan apa yang terjadi pada tahun 1989 semasa Pembunuhan Square Tiananmen: Selepas mereka mengadakan demonstrasi pelajar 4 Jun 1989 di Dataran Tiananmen di Beijing, kerajaan China melaporkan bahawa hanya 3 orang mati, dan dua daripadanya adalah tentera peribadi.
Tetapi Red Cross Antarabangsa mencatatkan lebih daripada 2,500 pelajar yang meninggal dunia dan hilang semasa tindakan keras itu.
Seperti yang kita dapat lihat, kerajaan China terletak, dan terletak sangat terang-terangan dan secara terang-terangan. Dan perbuatan mereka berbohong adalah jauh lebih teruk apabila datang kepada orang Uyghur di Turkestan Timur. Akibatnya, keadaan sebenar di Turkestan Timur sangat berbeza dengan akaun kerajaan China, seperti sebahagiannya didedahkan dalam laporan berikut:
Guo Wengui adalah ahli perniagaan
jutawan Cina yang kemudian menjadi
aktivis politik . Sejak 23 Januari 2017, beliau telah melancarkan rasuah pegawai tertinggi China. Akaunnya telah banyak diliputi oleh organisasi media, termasuk Mingjing, VOA, BBC, Forbes, Financial Times dan NY Times.
Diberikan di bawah adalah beberapa petikan dari apa yang dia katakan tentang Uyghur dan Turkestan Timur:
– “Saya telah menjadi rakan baik dengan bekas Menteri Naib Menteri Keselamatan Negara Encik Ma Jian untuk masa yang lama. Beliau juga bertanggungjawab ke atas urusan Xinjiang. Beliau berkongsi banyak maklumat rahsia mengenai situasi sebenar di Xinjiang dengan saya.
Peristiwa-peristiwa yang telah berlaku di Xinjiang jauh lebih mengerikan daripada apa yang dunia luar – iaitu orang awam umum dan media Barat – tahu tentang Uyghurs. ”
– “untuk meraikan kedudukan baru anda sebagai Menteri Keselamatan Awam, anda (Mengjianzhu) memerintahkan pembunuhan lebih daripada 1000 Uighur dengan dalih tindakan keras terhadap keganasan.
Berapa ramai orang yang kamu mengebumikan di Xinjiang? ”
– “Anda tahu ini Encik Meng Jianzhu.
Anda membunuh ramai orang di Xinjiang. Anda telah menguburkan banyak orang hidup di Xinjiang. ”
– “Orang-orang yang menyedihkan Xinjiang membawa kehidupan penderitaan. Saya tidak dapat menjelaskan betapa menyedihkannya.
Jumlah kematian yang tidak dijangka adalah sangat tinggi. Anda tidak mempunyai akses kepada maklumat mengenainya … orang ramai dikebumikan satu demi satu. ”
– “Xinjiang adalah neraka, neraka 24 jam sehari, 360 hari setahun. Ini adalah tragedi yang menakutkan. ”
– “Kenapa ahli keluarga Mengjianzhu begitu sihat? … transplantasi organ?
Di manakah MengjianZhu mendapatkan organ-organ untuk ahli keluarganya? Apakah sumber darah anda? Bagaimana anda mendapatkannya? Di manakah mereka, buah pinggang, berasal dari?
Anda membunuh anak laki-laki berusia 21 tahun dari Xinjiang di Beijing. Dia datang ke Beijing selama beberapa hari dan dia merangkainya untuk merogol. Sekiranya dia sebenarnya melakukan rogol, siapa yang menjadi mangsa? Beritahu saya, siapa mangsa rogol itu? Kamu membunuhnya untuk organ-organnya.
Mengapa ramai orang Uyghur hilang di Beijing? Siapa yang buat? Di manakah ibu dan buah pinggang mereka pergi? Siapa yang melakukan ini? ”
– “Anda bertengkar dengan Setiausaha Parti Xinjiang tentang peristiwa berdarah di sana. Anda mahu membunuh 500 orang – termasuk ahli keluarga orang yang terbabit dalam kejadian di sana. Anda mengarahkan mereka untuk dikebumikan hidup-hidup. Inilah yang kamu lakukan Mengjiangzhu … dan kamu telah menyalahkan orang Uyghurs untuk peristiwa berdarah yang berlaku di sana. ”
8. China dari Membakar Jutaan Buku Uyghur
Menurut laporan oleh ChinaAid pada 2 April 2018 (http: //
http://www.chinaaid.net/2018/04/blog-post_2.html?m=1 ), kerajaan China mula merampas dan membakar buku berbahasa Uyghur dalam pelbagai bahagian Turkestan Timur. Rejim itu memerintahkan pelajar Uyghur dan ibu bapa mereka membawa buku bahasa Uyghur dari rumah mereka, dan memberi amaran kepada mereka bahawa mereka akan ditangkap jika ada buku yang dijumpai ketika rumah mereka dicari. Walaupun dasar-dasar yang serupa telah dilaksanakan di Turkestan Timur sejak bertahun-tahun, penyitaan dan pembakaran yang lebih baru terfokus terutama pada buku-buku tentang sejarah Turkestan Timur sebelum tahun 1949, dan Uyghurs yang menyimpan buku-buku itu sangat didakwa.
Sebagai salah satu bangsa kuno di tengah-tengah Asia Tengah, Uyghur mempunyai warisan budaya dan tradisi sastera yang kaya.Pada abad ke-19 dan awal abad ke-20, penjelajah Barat mengembara ke Turkestan Timur, tanah air Uyghurs, dan mengumpulkan sejumlah besar peninggalan budaya dan sastera, yang sebahagiannya kini dipamerkan di muzium dan perpustakaan yang terkenal di berbagai negara Eropah.
Walau bagaimanapun, Uyghurs kini menghadapi penindasan etnik yang tidak pernah dibayangkan dan tidak dapat dibayangkan dan genosida kebudayaan oleh kerajaan China.
Sesungguhnya, Uyghurs adalah orang yang paling tertindas pada masa kini, di Abad ke-21.
Rejim komunis China telah melaksanakan pelbagai pembakaran buku besar dan kebudayaan pemusnahan warisan kebudayaan selepas pendudukan Turkestan Timur pada tahun 1949. Sejak tahun 2017, satu lagi gelombang rampasan buku dan pembakaran buku berskala besar sedang dijalankan sebagai sebahagian daripada kaum Cina dasar pemusnahan kebudayaan rejim terhadap Uyghurs di Turkestan Timur.
Menurut kronik Cina, pembakaran buku pertama bermula semasa pemerintahan Qin Shihuang (“Maharaja Pertama China”) untuk membersihkan pendapatnya. Setelah menduduki Turkestan Timur pada tahun 1949, rejim komunis China telah melakukan pembantaian kebudayaan terhadap Uyghurs untuk memelihara Uyghurs secara budaya mundur dan menghapuskan identiti etnik mereka.
Dalam apa yang dipanggil “Revolusi Kebudayaan” (1966-1976), sebahagian besar dokumen sejarah dan khazanah kesusasteraan Uyghurs telah musnah. Abjad Arab Uyghur berumur seribu tahun telah dilarang dan digantikan oleh abjad berdasarkan sistem Pinyin Cina. Pada masa yang sama, buku-buku dalam Alphabet Arab Uyghur dilabel sebagai “reaksioner” dan dirampas dan dibakar. Selepas satu tempoh kebangkitan budaya dan kesusasteraan Uyghur pada tahun 1980-an, buku bahasa Uyghur sekali lagi mula menghadapi pemeriksaan dan penyitaan sejak tahun 1990-an.
Menurut laporan 2002 oleh Pertubuhan Bangsa dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNPO) ( http://unpo.org/article/101 ), rejim China merampas dan membakar lebih daripada 730 jenis buku di Kashgar, Turkestan Timur. Buku-buku itu termasuk karya-karya seperti “Sejarah Singkat Istiadat” dan “Kesusasteraan Purba Uyghur” oleh pengarang terkenal Uighur dan sejarawan Turghun Almas. Antara beratus-ratus ribu buku terbakar, terdapat 32,320 naskhah buku tunggal berjudul “Purba Uyghur Craftsmanship”. Buku ini dianggap “berbahaya” dan diharamkan hanya kerana ia mengandungi dokumen sejarah tentang pengerjaan tangan Uyghur tradisional, seperti pembuatan kertas.
Pada tahun yang sama, buku bahasa Uyghur yang diterbitkan oleh Kashgar Uyghur Publishing House diperiksa dan 330 jenis buku dianggap “bermasalah”. Buku-buku tersebut dihentikan dari pencetakan semula masa depan dan dirampas dan dibakar.
Selepas mengharamkan dan membakar buku-buku sejarah Uyghur oleh Turghun Almas pada tahun 1990-an, rejim China terus menyerang ke atas warisan budaya Uyghur atas nama yang dipanggil “memerangi separatisme, keganasan” dan “mengekalkan kestabilan”. Sejak tahun 2000, rejim China telah menggantikan arahan bahasa Uyghur dalam pendidikan oleh Cina atas dasar “Pendidikan Bilingual Pendidikan” dan mengecualikan bahasa Uyghur dari semua bidang pendidikan, kerajaan dan kewangan di Turkestan Timur.
Selepas pelantikan Chen Quanguo sebagai Setiausaha Parti Komunis di Turkestan Timur, bahasa Uyghur diharamkan sebagai medium di seluruh bidang pendidikan pada tahun 2017. Sementara itu, rejim China mula secara terbuka menyerang kebebasan beragama Uyghurs tanpa sebarang kekangan dan perampasan diperluaskan dan pembakaran buku agama Islam, termasuk Al-Quran.
Pada masa ini, pembakaran buku pembakaran buku dan pembersihan kebudayaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini sedang berjalan di Turkestan Timur: bukan sahaja rejim China mengharamkan dan membakar buku-buku bahasa Uyghur, tetapi ia juga memberikan 5 hingga 20 tahun penjara untuk Uyghur yang sama ada membaca atau menyimpan buku yang diharamkan. Lebih dari sejuta orang Uyghur kini ditahan dalam kem-kem atau “penjara” yang dipanggil “Re-Education”, dan sebahagian besar Uyghur ditahan kerana kepercayaan agama mereka dan / atau kerana mereka berpendidikan tinggi.
Menurut aktivis demokrasi Cina, pembakaran buku yang lebih baru yang dilakukan oleh rejim China di Turkestan Timur boleh dianggap sebagai penggubalan semula “Revolusi Kebudayaan” yang disebut di kalangan Uyghurs. Menurut laporan oleh Nicholas Bequelin dan diterbitkan oleh Hak Asasi Manusia di China (HRIC) (
https://www.hrichina.org/sites/default/files/PDFs/CRF.1.2004/b1_Criminalizing1.2004.pdf ), pada tahun 2002 , rejim China mengharamkan 52 dari 118 majalah yang diterbitkan di Turkestan Timur pada masa itu kerana kandungan “sensitif” mereka. Menurut laporan 2 November 2006 oleh Tangritagh (Tian’shan) Net, sebuah laman web propaganda Cina rasmi, yang dipanggil “Wilayah Otonomi” di Turkestan Timur menganjurkan mesyuarat khas “Satu Seratus Hari Terhadap Penerbitan Haram” dan dibakar 215,943 salinan buku bahasa Uyghur.
Antara bahan yang disenaraihitamkan, yang dilarang dan dirampas, kebanyakannya adalah buku tentang sejarah Uyghur, budaya dan Islam, dan yang lain termasuk gambar berkaitan Uyghur, bahan audio-video, solat karpet, dll. Pada mulanya, Uyghurs diperintahkan untuk menyerahkan dalam barang-barang yang dilarang itu. Kemudian, rejim China mula mencari rumah Uyghur untuk barangan tersebut.
Selepas penyebaran berita pencarian dan penyitaan dari Qur’an ke Urumchi pada tahun 2017, beberapa orang melaporkan melihat ribuan Al-Qur’an yang dibuang di Sungai Urumchi dan di Perkuburan Uyghur di luar Urumchi. Buku larangan dan pembakaran yang paling terkini oleh rejim China mencapai tahap baru yang melampau dengan penangkapan pengarang, editor, penyanyi, artis, dan sarjana agama. Beberapa editor bersara juga ditangkap kerana kerja yang mereka lakukan sebelum bersara. Pada bulan Jun, 2017, rejim China memasuki rumah pengarang / penulis Uyghur berusia 80 tahun / penulis Mirzahid Kerimi dan merampas novel-novel sejarah yang ditulisnya dan buku-buku lain di rumahnya.
Di samping memusnahkan buku-buku bahasa Uyghur dan warisan kebudayaan kaum Uyghur, rejim China kini menjalankan satu lagi bentuk genosida kebudayaan – Digital Book Burning. Selepas Pembunuhan Urumchi 2009, lebih dari 100 laman web bahasa Uyghur ditutup dan pentadbir mereka ditangkap. Bermula dari 2017, beberapa laman web bahasa Uygur yang beroperasi sejak 2011 sekali lagi ditutup sepenuhnya.
Sebilangan besar Uyghur disiasat dan / atau ditangkap selepas maklumat peribadi mereka dibocorkan oleh laman web yang dirampas. Di samping itu, bilangan Uyghur yang tidak diketahui telah ditangkap kerana maklumat “haram” yang disimpan dalam telefon dan komputer riba mereka. Uyghurs kini dipaksa oleh rejim China untuk memasang perisian pengawasan pada telefon bimbit mereka dan peranti peribadi lain.
Mereka yang enggan memasang akan dihukum dengan berat. ( https://www.rfa.org/english/news/uyghur/report-uyghurs-in-china-forced-to-install-surveillance-app-that-leaves-the-data-unsecured-04102018164341.html ).
Pada zaman ini, tidak ada banyak tempat di Dunia selain Turkestan Timur, di mana orang boleh ditahan sewenang-wenangnya, ditahan dan dihukum dengan berat kerana mereka telah membaca buku.Orang-orang Uyghur di Turkestan Timur, di bawah dasar fasis dan perkauman rejim China, sedang menghadapi rawatan ganas dan tidak berperikemanusiaan hanya untuk membaca buku dan berfikir. Pembakaran buku-buku bahasa Uyghur, pembasmian warisan budaya Uyghur dan hukuman penulis Uyghur bukan hanya penghinaan kepada Uyghurs, tetapi juga penghinaan yang tidak dapat diterima oleh mana-mana manusia yang mencintai dan menghargai kebebasan dan pengetahuan. Aksi jenayah rejim China terhadap Uyghurs juga merupakan pembunuhan beramai-ramai budaya terhadap kemanusiaan.
9. Pembunuhan budaya terhadap Uyghurs
Uyghurs adalah salah satu bangsa purba yang tinggal di tengah-tengah Asia Tengah. Tamadun Uyghur mempunyai warisan budaya tradisi yang panjang dan kaya. Uyghurs memainkan peranan penting ekonomi, budaya dan sejarah antara Timur dan Barat kerana lokasi geografi tanah air mereka-Turkestan Timur, juga dikenali sebagai Wilayah Autonomi Xinjiang Uyghur di bawah rejim China semasa. Penduduk Turkestan Timur berbilang etnik, berbilang budaya adalah bukti kehidupan orang-orang Uyghur yang toleran dan harmoni dalam kehidupan dan sikap mereka terhadap budaya dan tamadun lain.
Selama lebih dari 2000 tahun sejarah, Uyghur telah mengembangkan bahasa, kesusasteraan, identiti agama mereka dan kebudayaan mereka yang tersendiri serta negara-negara merdeka mereka. Malangnya, selepas serangan Parti Komunis China (PKC) ke Turkestan Timur pada tahun 1949, PKC telah melancarkan satu siri pengasasan kebudayaan yang sistematik dan dasar genosida yang mensasarkan penduduk Uyghur di Turkestan Timur. Matlamatnya adalah untuk menghalang orang Uyghur daripada memberontak terhadap rejim PKC. Pelaksanaan, skop dan kekuatan dasar kejam tersebut telah memuncak dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan telah membawa kerosakan serius kepada budaya Uyghur dan rakyat Uyghur, seperti yang dijelaskan secara ringkas di bawah:
1. PEMUSNAHAN BAHASA UYGHUR .
Dalam 60 tahun yang lalu, PKC telah mengubah abjad Uyghur selama 3 kali, seperti penggunaan abjad berasaskan Pinyin Cina dan bukannya menggunakan abjad Uyghur dalam kesusasteraan dan pendidikan Uyghur, serta larangan penuh bahasa Uyghur dalam semua bentuk komunikasi termasuk pendidikan dan tempat kerja. Lihat, sebagai contoh: https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-muslim-minority-school-language-ban-han-xinjiang-uyghur-hotan-hetian-government-communist-a7873446 .html .
Salah satu akibat yang menyedihkan dari langkah-langkah merosakkan ini ialah kesukaran komunikasi antara generasi yang berbeza dalam keluarga Uyghur kerana mereka tidak faham secara berkesan antara satu sama lain. Hasil lain ialah penghapusan beransur-ansur bahasa Uyghur dalam semua lapisan pendidikan formal, walaupun pada hakikatnya Uyghur telah membangunkan sistem pendidikan yang berjaya dalam bahasa mereka sendiri dari peringkat prasekolah hingga universiti.
Diskriminasi Uyghurs dalam peluang pekerjaan begitu terbuka bahawa banyak syarikat mengatakan dalam iklan kerja mereka bahawa mereka tidak menyewa orang Uyghur walaupun mereka mempunyai semua kelayakan untuk kedudukan.
Diskriminasi terhadap bahasa Uyghur mencapai ketinggian sehingga ramai guru sekolah Uyghur, penjawat awam dan pekerja syarikat diberhentikan hanya kerana mereka bercakap Uyghur tetapi bukan Han Chines, bahkan di tempat pekerjaan tidak memerlukan seseorang untuk berbicara Han Chinese .
2. KAWALAN KETAT PENERBITAN BAHASA UYGHUR .
Kawalan kerajaan China selalu sangat ketat pada penerbitan buku Uyghur dan penapisan penulis. Selama bertahun-tahun, sejumlah besar buku sejarah dan agama, novel, puisi, dan juga esei yang diterbitkan dalam talian yang menggalakkan Uyghurs untuk mengekalkan identiti etnik mereka atau mereka yang mempunyai kandungan tersembunyi atau simbolik telah dirampas, diharamkan, dibakar, dan diturunkan, kerana kerajaan China mengesyaki bahawa penerbitan ini memegang ide terhadap ideologi komunis. Penulis-penerbit penerbitan itu didenda banyak dan mayoritas mereka dijatuhi hukuman 5-15 tahun penjara. Maklumat lanjut mengenai penindasan jenis ini yang dihadapi oleh orang Uyghur dapat dijumpai di salah satu petisyen kami sebelum ini yang memanggil komuniti antarabangsa untuk menghentikan China daripada membakar buku Uyghur ( https://www.change.org/p/united-nations -stop-china-from-burning-millions-of-uyghur-books ).
3. PENCUCIAN OTAK INTELEKTUAL UYGHUR.
Kebanyakan penulis dan seniman Uyghur yang berbakat telah lama digunakan oleh pemerintah China untuk propagandanya. Mereka tidak dibenarkan memanfaatkan pengetahuan dan bakat mereka untuk orang awam. Sejak tahun 2017, kerajaan China telah memaksa semua intelektual Uyghur, penjawat awam dan artis, terutamanya yang menjadi popular dan dihormati di kalangan masyarakat Uyghur, untuk menulis pelbagai jenis janji yang menggambarkan kesetiaan mereka terhadap PKC dan negara China.
Kempen ini termasuk Uyghur yang memegang jawatan utama di kerajaan tempatan, universiti dan sektor awam yang lain. Selain itu, beberapa artis Uyghur yang terkenal terpaksa menyertai perjalanan terorganisir ke pangkalan revolusioner komunis China untuk meningkatkan pengetahuan mereka tentang ideologi komunis Cina dan sejarah revolusi komunis China. Mereka terpaksa memakai pakaian seragam era pra-1949 Tentera Pembebasan Cina (PLA) dan menyanyikan lagu patriotik yang memuji komunis China dan dasarnya. Aktiviti-aktiviti ini dipromosikan secara meluas ke atas mesin propaganda Cina dan media sosial untuk menyokong propaganda kerajaan China dan “mendidik” Uyghurs untuk menjadi lebih bersyukur kepada parti komunis.
Lihat, sebagai contoh: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-30722268 dan http://www.bbc.co.uk/news/av/world-asia-china-39297026 / the-uighur-pop-singer-try-to-build-bridge .
4. PELARANGAN ADAT UYGHUR TRADISIONAL.
Kerajaan China membuatnya menyalahi undang-undang kerana Uyghurs memakai pakaian tradisional mereka di tempat kerja dan sekolah.
Di sekolah-sekolah, kanak-kanak Uyghur diajar dalam bahasa Cina sahaja dan digalakkan untuk berpakaian dalam kostum Han-tradisional tradisional, terutamanya dalam persembahan rasmi. Akibatnya, kostum tradisional Uyghur kini hampir tidak dipakai secara berperingkat atau dalam aktiviti propaganda yang dianjurkan oleh kerajaan atau sekolah.
Selain itu, berikutan penguatkuasaan undang-undang anti-keganasan China pada tahun 2016, kerajaan tempatan datang dengan peraturan yang ketat mengenai kod pakaian lelaki dan wanita Uyghur. Peraturan-peraturan memerlukan wanita Uyghur untuk melepaskan jilbab mereka, dan memakai pakaian gaya pendek dan terbuka di tempat-tempat umum.
Mereka memerlukan lelaki Uyghur untuk mencukur janggut dan kumis mereka. Kedua-dua kumpulan jantina tidak dibenarkan memasuki mana-mana tempat awam, seperti hospital, bank, pusat membeli-belah, dan menaiki bas jika tidak berpakaian mengikut peraturan tersebut. Uyghurs kini dikehendaki memakai gaun bergaya Cina sebagai salah satu simbol peradaban bahkan di kawasan Uyghur yang paling ramai penduduknya. Uyghurs yang berani untuk mencabar pihak berkuasa mengenai peraturan itu sama ada didenda atau dihukum dengan hukuman penjara yang panjang.
Lihat, sebagai contoh: https://livingotherwise.com/2018/02/23/images-red-han-culture-uyghur-performers-chinese-new-year/ .
5. PENGHAPUSAN MAKANAN HALAL.
Mengenai makanan, kerajaan China telah menganiaya penggunaan label ”
halal ” di Turkestan Timur dan mengharamkan penggunaan pembezaan tersebut dalam sektor makanan dan minuman sejak tahun 2017, di bawah nama perang menentang keganasan. Mereka menggabungkan kantin dan kafetaria di sekolah-sekolah dan tempat kerja untuk menggalakkan Han Cina dan Uyghurs atau orang-orang Islam lain makan bersama-sama. Kedai-kedai dan restoran yang dimiliki oleh Uyghurs, yang sebelum ini tidak menjual alkohol dan rokok, ditutup secara paksa atau didenda.
Pemiliknya dihantar ke kem konsentrasi / pendidikan semula atau dihukum penjara, walaupun mereka tidak melakukan sebarang jenayah.
Lihat, sebagai contoh:
https://www.hindustantimes.com/world-news/use-of-halal-logo-in-restaurants-restricted-in-china-s-xinjiang/story-bbTsSmLLHVn51p0aZI0vnM.html .
6. KERAJAAN CHINA TELAH MEMPERCEPATKAN DASAR ASIMILASINYA TERHADAP UYGHURS DENGAN MEMPERKENALKAN KEMPEN “MENJADI SEBUAH KELUARGA” DI KAWASAN PENDUDUK UYGHUR .
Tujuan kempen sedemikian digambarkan sebagai “membantu Uyghurs memperbaiki kehidupan mereka dan meningkatkan pemahaman antara Han dan Uyghurs”. Dengan kempen ini, pegawai Han Cina ditempatkan di rumah tangga Uyghur dan Kazakh tanpa mengira perbezaan budaya, agama dan latar belakang mereka.
Oleh itu, Uyghur terpaksa tinggal bersama pegawai-pegawai Han Cina yang ditugaskan dan berkongsi setiap aspek kehidupan mereka bersama mereka selama seminggu, untuk menunjukkan gambaran yang harmoni dari kedua belah pihak kepada kerajaan. Lebih penting lagi, pegawai-pegawai Han perlu berhati-hati dan membuat rekod pandangan politik mereka “Uyghur” serta semua tingkah laku mereka di dalam rumah masing-masing. Sesetengah foto dan berita yang berkaitan dengan hubungan istimewa itu boleh didapati di pelbagai media sosial, lebih kerap sekitar tempoh Tahun Baru Cina.
Untuk mengikut arahan kerajaan, keluarga Uyghur terpaksa menyesuaikan gaya hidup mereka kepada “saudara-mara mereka yang ditugaskan”, menghias rumah mereka dengan spanduk perayaan yang ditulis dalam bahasa Cina, dan menyediakan makanan tradisional Cina untuk dimakan bersama. Tambahan pula, ini bukan fakta yang tersembunyi bahawa Uyghurs digalakkan untuk berkahwin dengan warga Han Cina.
Faedah perkahwinan antara ini telah diumumkan secara meluas, termasuk bantuan kewangan untuk membina rumah bagi pasangan, pendidikan kanak-kanak dan peluang pekerjaan di masa hadapan. Oleh sebab itu, perkawinan terpaksa juga telah digunakan sebagai alat propaganda oleh pemerintah China untuk mengasimilasi Uyghurs secara paksa.
Lihat, sebagai contoh: https://edition.cnn.com/2018/05/14/asia/china-xinjiang-home-stays-intl/index.html .
7. KERAJAAN CHINA TELAH CUBA MEMUSNAHKAN BEBERAPA ASPEK LAIN DARI BUDAYA UYGHUR JUGA .
Sebagai contoh, kerajaan tempatan mengharamkan nama-nama Islam untuk bayi yang baru lahir Uyghur dan anak-anak berumur sehingga 16 tahun, dan mengarahkan Uyghurs untuk menukar nama anak-anak mereka jika mereka termasuk salah satu dari 28 nama yang ditentukan oleh kerajaan, termasuk Mohammed dan Islam , dan sebagainya. Selain itu, kerajaan China telah menghapuskan upacara perkahwinan tradisional Uyghur dengan mengharamkan Nikah (kontrak perkahwinan Islam), dengan menggunakan tindakan “de-radikalisasi”. Uyghur kini tidak dibenarkan membaca teks-teks agama dari Al-Qur’an ketika seorang Uyghur meninggal dunia. Ini adalah benar apabila ahli parti Komunis Uyghur berkahwin atau meninggal dunia.
Peraturan-peraturan ekstrim kerajaan China ini telah sampai ke titik bahawa potret-potret Xi Jinping dan pemimpin-pemimpin kerajaan China yang lain telah digantung di dinding-dinding paling banyak masjid-masjid, dan para imam diminta untuk memuji para pemimpin komunis sebagai pengganti Tuhan dalam doa harian.
Lihat, contohnya: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-27/china-bans-list-of-islamic-names-including-muhammad-in-xinjiang-region and https: / /www.rfa.org/english/news/special/uyghur-oppression/ChenPolicy2.html .
8. PENGHANCURAN BANGUNAN UYGHUR BERSEJARAH .
Kerajaan China telah menghancurkan bangunan bersejarah beribu-ribu tahun di kota Uyghur Kashgar untuk memadamkan sejarah Uyghur, dan cuba meminimumkan kepentingan mereka di kalangan Uyghurs. Ramai keluarga Uyghur terpaksa berpindah dari bandar ke negara-negara dengan sedikit atau tanpa pembayaran balik kepada kerugian kewangan mereka.
Oleh itu, banyak komuniti Uyghur kini telah bertaburan dan terputus dari satu sama lain. Selain itu, beberapa makam dan bangunan gaya tradisional China sedang dibina di banyak bandar yang sengaja menunjukkan kepada para pelancong bahawa kawasan Uyghur ini menjadi bahagian penting di China untuk masa yang sangat lama. Lihat, misalnya:
http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1913166,00.html .
Untuk menyimpulkan, setiap aspek kehidupan Uyghur kini berada dalam ancaman serius kerana kempen “Strike Hard” China, peraturan anti-manusia yang semakin keras, asimilasi etnik dan dasar genosida budaya, dan pengawasan sepanjang masa yang diatur oleh kerajaan China.
Kami meminta semua pertubuhan hak asasi manusia dan individu di seluruh dunia untuk menegakkan keadilan untuk Uyghurs, untuk memberi perhatian kepada keadaan yang dahsyat yang disebut di tanah air Uyghur, dan mengakhiri kesunyian seluruh dunia terhadap genosida China terhadap Uyghurs dan mereka budaya yang kaya. Fakta yang membimbangkan bahawa China bukan sahaja mengeksport barangan murahnya ke Barat dan negara-negara lain menerusi strategi “Satu Belt, Satu Jalan” atau OBOR, tetapi juga mengangkut ideologi murni dan hegemoniknya kepada negara-negara maju dan negara membangun untuk mereka masa depan sendiri.
10. Penganiayaan Agama terhadap Uyghurs
Menurut seorang penyelidik Eropah, pada masa ini, “sekurang-kurangnya beberapa ratus ribu, dan mungkin lebih dari satu juta (Uyghurs), telah atau telah diasingkan dalam kemudahan pendidikan politik” di Turkestan Timur (dikenali sebagai Wilayah Autonomi Xinjiang Uyghur di China). Ini bermakna satu dari setiap keluarga Uyghur mungkin diambil secara paksa ke salah satu pusat ini.
Tindakan keras telah memberi tumpuan kepada lelaki Uyghur muda, jadi jika anda lelaki dan antara umur 20 dan 40, kemungkinan anda akan mendapati diri anda terkunci di tengah.
( https://www.dailyo.in/politics/china-islam-uighurs-xinjiang-pakistan/story/1/24358.html ) Di dalam kem-kem pemerkasaan gaya Nazi, Uyghurs dipaksa untuk mengutuk kepercayaan agama mereka dan makan babi.
Sebagai tambahan kepada Uyghurs yang diadakan di kem-kem tahanan, lebih daripada setengah juta orang Uyghur telah dipenjarakan sejak April 2017 kerana menjaga kandungan agama di telefon mereka atau membaca buku agama.
Pihak berkuasa China yakin bahawa kepercayaan agama Uyghurs adalah salah satu halangan utama untuk mengasimilasi mereka, dan dengan itu secara terbuka melancarkan kempen anti-agama terhadap orang Uyghur di Turkestan Timur, mencapai tahap tertinggi yang pernah dilihat sejak Revolusi Kebudayaan. Puasa di Ramadan adalah jenayah yang serius dan tidak mempunyai minuman beralkohol adalah tanda ekstremisme untuk Uyghur sekarang di Turkestan Timur. Kempen ini mensasarkan semua penduduk Uyghur dan sebenarnya adalah sebahagian daripada dasar pembersihan etnik China terhadap Uyghurs. Kerajaan China sering dikutuk oleh rakyat Uyghur dan kumpulan hak asasi global kerana melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap Uyghur dan jenayah terhadap kemanusiaan.
Kini di Turkestan Timur:
Lebih dari satu juta orang Uhghur merendahkan kem tahanan gaya Nazi China dan terpaksa meninggalkan kepercayaan agama mereka.
Uyghurs tidak dibenarkan untuk mengatakan beberapa perkataan Arab seperti “Allah” dan “Assalamu alaykum” dan lain-lain lagi.
Kebanyakan masjid masyarakat sedang dibongkar atau diubah menjadi kemudahan hiburan.
Kebiasaan adat seperti menamakan anak dan upacara perkawinan dengan cara Islam adalah dilarang.
Sesetengah gadis Uyghurs terpaksa berkahwin dengan lelaki Cina oleh susunan pihak berkuasa China.
Lelaki Cina dipasang di rumah Uyghur yang anggota keluarga lelakinya ditahan.
Pakaian dan janggut Islam dilarang sebagai tanda ekstremisme.
Penggunaan label “Halal” untuk pengeluaran makanan telah dihukum jenayah.
Pegawai kerajaan Uyghur dipaksa menandatangani pembakaran bukan pengebumian Islam.
Buku-buku Islam termasuk al-Quran dan bangku-bangku berdoa telah dibakar. Doa dan Puasa diharamkan.
Bendera kebangsaan Cina dan potret Xi Jinping ditempatkan di masjid.
Kebanyakan Uyghurs di diaspora tidak dapat berkomunikasi dengan ahli keluarga mereka di Turkestan Timur
Sejumlah besar Uyghur yang belajar di luar negara atau melawat beberapa negara Islam seperti Mesir telah dipenjarakan pada tahun 2017 tanpa sebarang percubaan. Kerajaan China meminta semua pelajar Uyghur yang belajar di luar negara, terutamanya di Turki dan Mesir, segera kembali ke China. Pihak berkuasa menahan pelajar yang kembali di lapangan terbang dan tempat mereka masih belum jelas. Kerajaan China menahan ahli keluarga pelajar yang tidak kembali. Juga, kerajaan China menjalankan operasi untuk memburu beribu-ribu pelajar Uyghur di Mesir pada akhir tahun 2017 dan ramai pelajar melarikan diri ke negara lain untuk menyelamatkan nyawa mereka.
Beribu-ribu cendekiawan dan tokoh masyarakat yang berpengaruh telah ditangkap dan sebahagian daripada mereka, seperti Muhammed Salih, seorang ulama agama Uyghur yang terkenal, diketahui telah mati semasa soal siasat. ( https://uhrp.org/press-release/uyghur-human-rights-project-condemns-death-custody-scholar-muhammad-salih-hajim.html )
“Sekatan kerajaan China terhadap umat Islam Uyghur adalah percubaan untuk mengasimilasi agama dan etnik minoritas yang terkepung,” kata Pengerusi Kebebasan Beragama Antarabangsa Amerika Syarikat (USCIRF) Daniel Mark. “Dengan memasang kader Parti Komunis di rumah-rumah Uighur dan menahan Uyghurs yang tidak bersalah dalam kem latihan pendidikan tanpa eksperimen, kerajaan China telah mewujudkan budaya ketakutan, kecurigaan, dan ketidakpercayaan di seluruh Xinjiang. Malah, tindakan kerajaan mengganggu seluruh komuniti ketika mereka berusaha menjalani kehidupan mereka dan mengamalkan iman mereka dengan damai. ”
( http://www.uscirf.gov/news-room/press-releases-statements/china-uscirf-deeply-concerned-about-increasing-repression-uighur )
“Apa yang sedang berlaku?” Soalan Jay Nordlinger, seorang wartawan Amerika dan editor kanan Kajian Nasional, “Sehingga satu juta orang Uighur telah dibundarkan, dibuang ke sebuah gulag – suatu kepulauan ‘kamp pendidikan’ – tanpa proses yang sewajarnya. Banyak yang hanya ‘hilang’. “Dia juga mengatakan bahawa” belum ada pembunuhan beramai-ramai, tetapi banyak Uyghur telah diseksa hingga mati. Banyak orang takut bahawa ini adalah keadaan pra-pembunuhan – bahawa penjara besar-besaran adalah permulaan pembunuhan besar-besaran, dan untuk menuai organ, khususnya. (Ini adalah salah satu keistimewaan jahat Parti Komunis China.) Keseluruhan penduduk Uyghur, yang dipenjarakan atau tidak, telah menjadi sampel DNA. ”
( https://www.nationalreview.com/corner/an-emergency /)
Persidangan Pertubuhan Bangsa-bangsa dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNPO) yang berlangsung di Kongres Amerika Syarikat pada 26 Februari 2018 menyerlahkan larangan kerajaan China terhadap kebebasan Uyghurs kebudayaan dan keagamaan. ( http://unpo.org/article/20647 ) Sejak April 2017, Uyghurs dituduh mengekalkan pandangan “pelampau” dan “tidak betul politik” telah ditahan di kem pendidikan semula politik di seluruh Turkestan Timur. Pihak berkuasa telah bergantung pada senarai yang diedarkan pada awal tahun 2017 tentang “75 Tanda-tanda Ekstremisme Agama” untuk menahan Uyghurs di tengah-tengah rentetan terhadap dasar yang keras menyerang hak-hak dan kebebasan yang sah yang berlaku sejak Setiausaha Parti Komunis Chen Quanguo dilantik untuk menjalankan rantau ini pada bulan Ogos 2016. (
http://unpo.org/article/20625 )
Dengan menganalisis maklumat “dari 73 perolehan kerajaan dan bida pembinaan bernilai sekitar RMB 680 juta (kira-kira $ 108 juta),” Adrian Zenz, seorang penyelidik di Sekolah Kebudayaan dan Teologi Eropah, menyimpulkan dalam kertas kerja baru-baru ini bahawa tawaran mendedahkan rancangan besar untuk membina kem-kem penumpuan besar-besaran ini, memfokuskan kepada kawasan majoriti Uyghur di Turkestan Timur.
Kehidupan di dalam pusat-pusat ini adalah mengerikan, menurut akaun jarang orang yang dapat pergi dan bercakap dengan media. Satu akaun sedemikian berasal dari seorang warga negara Kazakhstan yang dibuang ke satu pusat, dan kemudian kembali ke Kazakhstan. Sesi pembersihan otak setiap hari diadakan “mengenai bahaya Islam”.
“Adakah anda mematuhi undang-undang Cina atau Tuhan anda?” Tanya jurulatih. “Adakah anda faham mengapa agama berbahaya?” Banduan lain terpaksa memuji kebesaran Xi Jinping daripada Tuhan.
Sebelum setiap kali makan, para banduan terpaksa bersorak: “Terima Parti! Terima kasih kepada Tanah Air!
Terima Kasih Presiden Xi! “Daily Mail melaporkan butiran mengejutkan kaedah-kaedah yang diturunkan oleh bekas tahanan di kem-kem ini yang digunakan oleh agensi-agensi Cina untuk menjadikan umat Islam di Turkestan Timur menyelaraskan dengan cita-cita komunis dan menyerahkan kepercayaan Islam mereka. Menurut bekas tahanan ini, umat Islam di kem-kem dibuat untuk makan daging babi dan minum alkohol di antara hukuman lain apabila mereka enggan mengikuti perintah dari pihak berkuasa kem.
Sehingga satu juta umat Islam, terutamanya dari Turkestan Timur, dilaporkan ditahan di kem tersebut di China. (https://swarajyamag.com/insta/china-forcing-muslims-to-eat-pork-drink-alcohol-as-punishment-in-its-re-education-camps)
Zenz menegaskan bahawa “pemanduan pacuan China di Xinjiang, lebih berkemungkinan, kempen rejim sosial sosial yang paling sengit sejak akhir Revolusi Kebudayaan. ‘Peperangan atas keganasan’ negara ini boleh dikatakan semakin banyak eufemisme untuk asimilasi etnik terpaksa. “( https://www.dailyo.in/politics/china-islam-uighurs-xinjiang-pakistan/story/1/24358.html )
Suruhanjaya AS ke China pada bulan lepas menggambarkan program itu sebagai ‘penahanan besar-besaran penduduk minoriti di dunia hari ini’. (
https://www.nytimes.com/aponline/2018/05/16/world/asia/ap-as-china-xis-era-mass-internment.html )
Tragedi-tragedi manusia yang tidak dapat dilupakan mengenai kem-kem tahanan Nazi dan gulags Soviet mengajar pelajaran yang mencukupi bagi manusia untuk bersumpah untuk mencegah tragedi yang serupa berlaku lagi. Namun, di bawah pandangan yang mengawasi dunia, kerajaan China telah menyia-nyiakan lebih daripada satu juta orang hak asasi mereka dengan meletakkan mereka di kem-kem ini. ( https://thediplomat.com/2018/05/uyghurs-victims-of-21st-century-concentration-camps/ )
Ucapan penutup
Kami sentiasa menambah maklumat / kandungan baru untuk laporan ini.
Sila lawati http://freedomsherald.org/ET/unb/ untuk versi yang terkini. Terima kasih!
Mengenai Torchlight Uyghur Group
Torchlight Uyghur Group adalah kumpulan bebas, fakta dan kumpulan sokongan. Ahli-ahlinya terdiri daripada beberapa ulama Uyghur dan profesional Uyghur yang tinggal di luar negeri. Matlamat utamanya adalah untuk menjalankan penyelidikan secara bebas mengenai cara orang Uyghur hidup seperti manusia biasa di Turkestan Timur, dan untuk orang Uyghur untuk mengekalkan identiti etnik mereka yang unik. Ia juga cuba untuk memaklumkan komuniti antarabangsa mengenai isu-isu yang dihadapi oleh Uyghurs di Turkestan Timur, dan bagaimana rakyat Uyghur sedang ditindas secara kejam dengan dasar penjualan genetik Cina asimilatif dan etnik keseluruhan. Semua laporan Kumpulan boleh didapati di http://freedomsherald.org/ET/unb/.
Torchlight Uyghur Group kini tidak dibiayai oleh mana-mana orang atau oleh mana-mana institut; ia beroperasi hanya dengan bantuan ahli-ahlinya.
Rujukan dan url untuk maklumat tambahan
SEKSYEN 1
China Menahan Uyghurs dalam Kem Nazi Gaya
https://freedomsherald.wordpress.com/2017/12/18/china-detains-uyghurs-in-nazi-style-camps/
Jutawan Cina yang dilemparkan Guo Wengui mendedahkan penyalahgunaan China terhadap Uyghurs
https://freedomsherald.wordpress.com/2017/11/22/chinese-exiled-billionaire-guo-wengui-exposes-chinas-abuse-of-the-uyghurs/
SEKSYEN 2
Penganiayaan Politik terhadap Uyghurs-Brief Description of Some Individual Cases
https://freedomsherald.wordpress.com/2018/01/19/political-persecution-of-the-uyghurs-brief-description-of-some-individual-cases/

SEKSYEN 3
Apa Ia Suka Hidup di Negara Pengawasan
https://mobile.nytimes.com/2018/02/02/opinion/china-uighurs-xinjiang.html?referer=http://m.facebook.com
China menangkap intelektual Uyghur
https://www.ucanews.com/news/china-arrests-leading-uyghur-intellectual/81258
Pihak Berkuasa Cina Menangkap Xinjiang Intellectual Amid Crackdown pada Uyghurs yang terkenal
http://www.rfa.org/english/news/uyghur/arrest-01122018152937.html
Pemilik “Teater Rumah Melody” di Ghulja jatuh sakit di penjara dan meninggal di hospital (di Uyghur, Ghuljidiki “mélodiye chayxanisi” di sahibi türmide aghrighan, doxturxanida jan üzgen)
http://www.rfa.org/uyghur/xewerler/kishilik-hoquq/turmide-olgen-uyghur-01152018143148.html
Tokoh agama berusia 50 tahun, Ehmedjan Heyder telah mati 4 bulan selepas dibebaskan dari penjara (di Uyghur, 50 tahun yang lalu, yang merupakan bekas penyair türmidin chiqip 4 tahun yang lalu)
http://www.rfa.org/uyghur/xewerler/din/exmetjan-heyder-jan-uzdi-01192018215011.html
Jabatan Polis Urumchi memberi perintah kepada pelbagai cawangannya untuk menangkap 3000 orang:
http://www.rfa.org/uyghur/qisqa_xewer/uyghurda-tutqun-11022017171604.html#.Wk7b8-eg-L4.whatsapp
China: Penguatkuasaan hak menjadi global
https://www.hrw.org/news/2018/01/18/china-rights-crackdown-goes-global
Sekitar 120,000 orang ditangkap untuk Pendidikan Reformasi Politik di Wilayah Kashgar Xinjiang
http://www.rfa.org/english/news/uyghur/detentions-01222018171657.html
Uyghurs di Kem Pelancongan semula Xinjiang Dipaksa Mengisytiharkan Penyesalan Lebih Luar Negara
http://www.rfa.org/english/news/uyghur/camps-10132017150431.html
Lulusan Universiti Al-Azhar Dr. Habibullah Tohti telah dipenjara (di Uyghur, Ezher uniwersitétini püttürgen doktor hebibulla toxtining késilgenliki ilgiri sürülmekte)
https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/din/hebibulla-toxti-06092017150345.html
Kerusi Meningkatkan Penggera Mengenai Kemerosotan Hak Asasi Manusia di Xinjiang
https://www.cecc.gov/media-center/press-releases/chairs-raise-alarm-about-deteriorating-human-rights-situation-in
SEKSYEN 4
China polis Xinjiang: Ketakutan dan kemarahan
http://www.bbc.com/news/av/world-asia-china-42911468/china-xinjiang-police-state-fear-and-resentment
Bos parti baru menguasai pemerintahan Cina yang berat terhadap Uyghurs
https://www.rfa.org/english/news/special/uyghur-oppression/
Temubual: ‘Saya kehilangan semua harapan untuk melegakan’
https://www.rfa.org/english/news/uyghur/kazakh-01302018161655.html
Minoriti Uighur China dibelenggu oleh teknologi digital kerana beribu-ribu ditahan untuk ‘latihan vokasional’
http://www.independent.co.uk/news/world/asia/thousands-china-xinjiang-uighur-beijing-disappear-fears-authorities-thought-police-personal-safety-a8115421.html
Sekitar 120,000 orang ditangkap untuk Pendidikan Reformasi Politik di Wilayah Kashgar Xinjiang
https://www.rfa.org/english/news/uyghur/detentions-01222018171657.html
Polis Penyeksaan Suspek Jenayah di China
https://www.hrw.org/report/2015/05/13/tiger-chairs-and-cell-bosses/police-torture-criminal-suspects-china
“China: Melaksanakan Ibu dan Isteri Saya Sebaliknya! Saya akan Bayar Peluru ”
https://freedomsherald.wordpress.com/2018/01/21/china-execute-my-mother-and-my-wife-instead-i-will-pay-for-the-bullets/
SEKSYEN 5
China ‘mempersiapkan ujian DNA’ umat Islam di Xinjiang
https://www.alaraby.co.uk/english/news/2017/5/18/china-prepares-dna-testing-of-muslims-in-xinjiang
China memperluaskan data DNA di rantau barat yang bermasalah
https://www.nature.com/news/china-expands-dna-data-grab-in-troubled-western-region-1.22033
Minoriti Uighur China dibelenggu oleh teknologi digital kerana beribu-ribu ditahan untuk ‘latihan vokasional’
http://www.independent.co.uk/news/world/asia/thousands-china-xinjiang-uighur-beijing-disappear-fears-authorities-thought-police-personal-safety-a8115421.html
Rubio Menimbulkan Kebimbangan dengan Syarikat AS Melebihi Peralatan Pengeditan DNA ke China
https://www.rubio.senate.gov/public/index.cfm/press-releases?ID=775C904C-392E-4B74-B83C-8B8DEA7736EE
Projek pembinaan sekolah pendidikan semula Politik Daerah Yopurgha, Xinjiang (Turkestan Timur) (dalam bahasa Cina,
)
http://ejianlian.com/Linkproject/viewBid/id/62311
Projek Pembinaan Fasa II Politeknik Politik Daerah Aqtu County (dalam bahasa Cina,
)
http://www.xjjsxx.com/zhaobiaogonggao/2017/0914/2032.html
SEKSYEN 6

https://www.epochweekly.com/b5/271/10685.htm
http://www.youtube.com/watch?v=OpHz9RUgp-c&t=3425s
Kematian di Jalan Sutera
http://www.youtube.com/watch?v=-PRb8Xcdxp8
Prosedur Xinjiang
http://www.weeklystandard.com/the-xinjiang-procedure/article/610145
http://www.ntdtv.com/xtr/gb/2017/10/07/a1345629.html
http://www.china.com.cn/chinese/health/666587.htm
http://health.sohu.com/20061026/n246010278.shtml
http://news.sina.com.cn/c/2017-12-17/doc-ifyptfcn1510600.shtml

Jutawan Cina yang dilemparkan Guo Wengui mendedahkan penyalahgunaan China Uyghurs:
https://freedomsherald.wordpress.com/2017/11/22/chinese-exiled-billionaire-guo-wengui-exposes-chinas-abuse-of-the-uyghurs
SEKSYEN 7
Minoriti Uighur China dibelenggu oleh teknologi digital kerana beribu-ribu ditahan untuk ‘latihan vokasional’
https://www.independent.co.uk/news/world/asia/thousands-china-xinjiang-uighur-beijing-disappear-fears-authorities-thought-police-personal-safety-a8115421.html
Pemimpin Uighur mengatakan 10,000 hilang dalam satu malam
https://www.reuters.com/article/us-china-xinjiang/uighur-leader-says-10000-went-missing-in-one-night-idUSTRE56S1O020090729?sp=true
“Kami Takut untuk Bahawa Mencari Mereka”
Ketidakberhasilan yang diberkas dalam Perlembagaan Xinjiang
https://www.hrw.org/report/2009/10/20/we-are-afraid-even-look-them/enforced-disappearances-wake-xinjiangs-protests
Jutawan Cina yang dilemparkan Guo Wengui mendedahkan penyalahgunaan China terhadap Uyghurs
https://freedomsherald.wordpress.com/2017/11/22/chinese-exiled-billionaire-guo-wengui-exposes-chinas-abuse-of-the-uyghurs/
SEKSYEN 8
http: // http://www.chinaaid.net/2018/04/blog-post_2.html?m=1
Beribu-ribu Buku Uighur dibakar oleh Pihak Berkuasa China
http://unpo.org/article/101
PEMULANGAN KEHAKSIAN: MENINGKATKAN POLITIK DI XINJIANG
https://www.hrichina.org/sites/default/files/PDFs/CRF.1.2004/b1_Criminalizing1.2004.pdf
Laporan: Uyghurs di China Dipaksa untuk Memasang App Pengawasan yang Meninggalkan Data mereka Tidak Bercagar
https://www.rfa.org/english/news/uyghur/report-uyghurs-in-china-forced-to-install-surveillance-app-that-leaves-their-data-unsecured-04102018164341.html
SEKSYEN 9
Minoriti Muslim China yang dilarang menggunakan bahasa mereka sendiri di sekolah
https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-muslim-minority-school-language-ban-han-xinjiang-uyghur-hotan-hetian-government-communist-a7873446.html .
Propaganda berwarna-warni Xinjiang
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-30722268
Penyanyi pop Uighur cuba membina jambatan
http://www.bbc.com/news/av/world-asia-china-39297026/the-uighur-pop-singer-trying-to-build-bridges
Imej Merah: Budaya Han, Pelakon Uyghur, Tahun Baru Cina
https://livingotherwise.com/2018/02/23/images-red-han-culture-uyghur-performers-chinese-new-year/
Penggunaan logo ‘halal’ di restoran yang terhad di Xinjiang, China
https://www.hindustantimes.com/world-news/use-of-halal-logo-in-restaurants-restricted-in-china-s-xinjiang/story-bbTsSmLLHVn51p0aZI0vnM.html
Uighur Cina terpaksa mengalu-alukan Parti Komunis ke dalam rumah mereka
https://edition.cnn.com/2018/05/14/asia/china-xinjiang-home-stays-intl/index.html
Senarai Pengikut China, termasuk ‘Muhammad’, di Wilayah Xinjiang
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-27/china-bans-list-of-islamic-names-including-muhammad-in-xinjiang-region
Pihak berkuasa Xinjiang menolak Uyghurs untuk berkahwin dengan Han Cina
https://www.rfa.org/english/news/special/uyghur-oppression/ChenPolicy2.html
Mengoyakkan Kashgar Lama: Satu lagi Pukulan kepada Uighur
http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1913166,00.html
SEKSYEN 10
Bagaimana China berperang melawan umat Islam
https://www.dailyo.in/politics/china-islam-uighurs-xinjiang-pakistan/story/1/24358.html
Projek Hak Asasi Manusia Uyghur Mengutuk Kematian dalam Pengawalan Cendekiawan Muhammad Salih Hajim
https://uhrp.org/press-release/uyghur-human-rights-project-condemns-death-custody-scholar-muhammad-salih-hajim.html
CHINA: USCIRF Terlalu Prihatin Mengenai Peningkatan Penindasan umat Islam Uighur
http://www.uscirf.gov/news-room/press-releases-statements/china-uscirf-deeply-concerned-about-increasing-repression-uighur
Kecemasan
https://www.nationalreview.com/corner/an-emergency/
Persidangan di Kongres AS Sorotan Sekatan Drakonic terhadap Kebebasan Uyghur Budaya Dan Keagamaan
http://unpo.org/article/20647
Turkestan Timur: Pihak Berkuasa Cina Melancarkan Kempen Anti-Agama dalam Majoriti Muslim Wilayah Xianjiang
http://unpo.org/article/20625
China Memaksa Orang Islam untuk Makan Pork, Minum Alkohol Sebagai Hukuman Di Kem ‘Pendidikan Semula’
https://swarajyamag.com/insta/china-forcing-muslims-to-eat-pork-drink-alcohol-as-punishment-in-its-re-education-camps
Bagaimana China berperang melawan umat Islam
https://www.dailyo.in/politics/china-islam-uighurs-xinjiang-pakistan/story/1/24358.html
Kem-indoktrinasi massa Cina membangkitkan Revolusi Kebudayaan
https://www.yorkdispatch.com/story/news/2018/05/17/chinese-mass-indoctrination-camps-evoke-cultural-revolution/35027211/
Uyghurs: Mangsa Kem Konsentrasi Abad 21
https://thediplomat.com/2018/05/uyghurs-victims-of-21st-century-concentration-camps/

Advertisements